Ethiek van de complexe actualiteit

Ethiek van de complexe actualiteit

donderdag 11 oktober 2012 14:59
Spread the love

Zo luidt de titel van mijn boek. Het verschijnt online, in afleveringen (één per week), met dank aan het August Vermeylenfonds. 

De volledige titel is: “Een moraal zonder god. Dat gaat zo. Ethiek van de complexe actualiteit”. Ik probeer namelijk een ethiek op te bouwen zonder beroep te doen op een goddelijke openbaring.

Eenieder, godsdienstig of niet, zou mijn redeneringen moeten kunnen volgen. Mijn vertrekpunt is de liefde voor mijn naasten, en het soort samenleving die nodig is om onze wensen te verwezenlijken. Tenslotte kan iedereen voor zichzelf morele keuzes maken.

Welke actualiteit?

Welke actualiteit wordt in de titel bedoeld? Bijna alles. Krijg een idee door de inhoudstafel te overlopen, kies uit, er is voor elk wat wils.

Al geef ik ootmoedig toe: niets over de laatste spoorstaking, noch over het pensioenspook van Schoors en Peersman.
Maar wél over Bradley Manning (wie?), collateral damage, handel in lucht, schulden en organen, over drones, het Vlaamse onderwijs, de allochtonen, en, in hoofdstuk 13, over seks.

Maar zover zijn we nog niet: zopas kwamen hoofdstukken 6 en 7 online.

Ik houd ook van Lucas Cranach (de jongere), zoals uit de afbeelding hierboven blijkt: zijn voorstelling van Vrouwe Justitia, zonder blinddoek, naakt en recht op de man af. Model stond Magdalene von Sachsen, de Keurvorstin van Brandenburg. Of was het Katharina von Mecklenburg-Schwerin, Hertogin van Saksen? Wie het ook zij, het woord seksisme was toen nog niet uitgevonden.

De lezer kan steeds commentaar geven, en zich inschrijven om de volgende aflevering automatisch per mail te ontvangen.

http://vermeylenfonds.wordpress.com/2012/09/17/vervolg-hfdst-1-4-een-moraal-zonder-god/ http://vermeylenfonds.wordpress.com/2012/09/24/een-moraal-zonder-god-ethiek-van-de-complexe-actualiteit-hoofdstuk-4-deel-2/                                                                                    http://vermeylenfonds.files.wordpress.com/2012/10/hoofdstuk-5.pdf         http://vermeylenfonds.wordpress.com/2012/10/11/een-moraal-zonder-god-ethiek-van-de-complexe-actualiteit-hoofdstukken-6-en-7/   

take down
the paywall
steun ons nu!