¨De coöperatie Caisses Desjardins (Canada-Québec) telt 5,8 miljoen leden
Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving, Coöperaties, Canada -

Coöperaties aller landen verenigd op top in Québec

Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen 2.800 mensen van coöperaties in wel 91 landen voor een internationale bijeenkomst. Een prima manier om te illustreren en uit te roepen dat coöperatief ondernemen een prima werkend en duurzaam economisch model is. Alleen, veel aandacht heeft de Internationale Top van de Coöperaties nog niet gekregen. Jammer.

donderdag 11 oktober 2012 13:46
Spread the love

2012 is het Internationale Jaar van de Coöperaties. Reden voor de organisatie van de allereerste Internationale Top van de Coöperaties, van maandagavond 8 tot en met 11 oktober in het Canadese Quebec.

The amazing power of cooperatives

De openingsspeech werd gegeven door professor en andersglobalist Riccardo Petrella, voor vele Belgen geen onbekende want woonachtig in Brussel. Thema: de verbazingwekkende kracht van coöperaties, een analyse die DeWereldMorgen.be de voorbije weken illustreerde met een reeks over hoe coöperaties werkelijk het verschil kunnen maken in de uitbouw van een echt duurzame economie.

Willen coöperaties een echt alternatief zijn?

Petrella plaatst de coöperatieve beweging wel voor haar verantwoordelijkheid. Gaan coöperaties ervan uit dat het dominante economische model echt in crisis is en gefaald heeft om de samenleving een goede en eerlijke economie te waarborgen? Als zij dat niet denken maar de crisis als voorbijgaand beschouwen en te overkomen via het stimuleren van groene groei, dan zullen zij zelf ook weinig verschil maken, aldus Petrella.

Heel anders is het wanneer coöperaties beseffen dat het financiële marktkapitalisme verantwoordelijk is voor de financiële en economische problemen, voor de groeiende ongelijkheid en andere sociale problemen, voor de ruïnering van onze planeet. Dan kunnen zij de basis leggen van een andere productiewijze van welvaart op basis van gemeenschappelijk eigendom en gericht op het algemeen belang, zo noodzakelijk voor ons allemaal om goed te leven.

Samenwerken is het echte antwoord op onze noden, zo vindt Riccardo, want de concurrentieaanpak van de jongste veertig jaar was catastrofaal.

Een enorm potentieel

Het wordt tijd dat coöperaties zich outen als een mondiale kracht die antwoorden weet op onze crises. Want nadenken over de koers die zij varen en hen aansporen de kracht van duurzame verandering te zijn, is geen toogpraat voor wereldverbeteraars die nooit voorbij de mooie woorden geraken.

Coöperatieve en mutualistische bedrijven zijn vandaag een realiteit in meer dan 100 landen. Ze zijn met maar liefst 750.000 en er werken wel 100 miljoen mensen. Alleen al de gebundelde economische kracht van de 300 grootste doet hen makkelijk in de top-10 van grootste economieën ter wereld belanden, namelijk op de negende plaats.

Dat zij het vandaag als hun belangrijkste uitdaging beschouwen om aan te tonen dat hun beweging duurzame en creatieve oplossingen te bieden heeft, zoals de voorzitter van de Internationale Coöperatieve Alliantie, Dame Pauline Green, het formuleert, komt niets te vroeg.

Groei als topbekommernis?

Toch zijn er kritische kanttekeningen te maken. Dat de coöperatieve beweging wil groeien, daar is niets mis mee. Maar dat de meeste van hun managers groei als absolute prioriteit zien is echt onvoldoende in een wereld waar de economie op steeds meer fysieke grenzen botst. We hebben trouwens gezien waarheen de ongebreidelde groei- en overnamedwang bij Dexia en KBC – allebei banken die als grote of zelfs grootste aandeelhouder een coöperatie hadden of nog hebben – heeft geleid.

De aandacht voor een economisch en sociaalecologisch duurzame economie is blijkbaar nog niet overal goed doorgedrongen in deze beweging, het evenwicht met – of zelfs het overwicht op – een puur financiële en economische groeilogica niet altijd gevonden.

In dat verband is het minstens vreemd tussen de sponsors van deze Top niet enkel coöperaties aan te treffen, maar ook Microsoft, Google en IBM.

Imagine 2012

Voor de eigenlijke top plaats vond, ontmoetten coöperatieve leiders en wetenschappers elkaar al van 6 tot 8 oktober op Imagine 2012. Deze conferentie bood een forum om diepgaand na te denken over coöperatieve economie. Die moet het dominante economische denken vermijden dat al te dikwijls volledig gefocust is op cijfers en indicatoren die enkel groei en kapitaalcreatie meten.
 

Voor een overzicht van de artikelreeks ‘Op zoek naar de kampioenscoöperaties’ – klik hier

take down
the paywall
steun ons nu!