Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Processie, Scheldewijding, Antwerpse folklore, Onze-Lieve-Vrouw Lof, Mariadevotie -

Jaarlijkse processie met Scheldewijding in Antwerpen

ANTWERPEN - Eerste zondag van oktober: eerste zondag van de rozenkransmaand, feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans! De broeders van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, viert zijn jaarlijks feest, met een grootste hulde aan Onze-Lieve-Vrouw: de jaarlijkse processie met Scheldewijding.

dinsdag 9 oktober 2012 11:10
Spread the love

Maar het feest was dubbel: het bisdom Antwerpen werd opgericht in 1559, dus ruim 450 jaar geleden, en na opheffing in 1801 werd het opnieuw opgericht in 1961. 51 jaar geleden. Een dubbel jubileum dus.

En omdat Maria de patrones is van Antwerpen, vierde ze dit feest, samen met de bisschop en alle Broederschappen, welke Onze-Lieve-Vrouw en haar zoon zijn toegewijd.

Alles begon met een pontificale viering in de Sint-Pauluskerk. De jubileumviering werd voorgegaan door monseigneur Bonny, bisschop van Antwerpen. Het koor stond onder leiding van kapelmeester Frans Dubois en speelde werken van Mozart.
De processie liep van de Sint-Pauluskerk tot aan het altaar op het Steenplein waar de plechtige Scheldewijding en zegening plaats vond.

Op de Grote Markt was er een plechtige ontmoeting met Onze-Lieve-Vrouw Lof, het beeld sloot zich daar bij de processie aan. Op de terugweg was er een korte plechtigheid aan de kathedraal waar afscheid werd genomen van Onze-Lieve-Vrouw Lof. Een korte slotplechtigheid vond nog plaats in de Sint-Pauluskerk. Niet minder dan 7 Mariabeelden vormden de stoet door de Antwerpse binnenstad.

Op vrijdag 23 november om 20 uur volgt nog een nocturne in de Sint-Pauluskerk ten voordele van de armen (Sint-Paulusparochie tegen armoede).

Uitgebreide fotoreportage van de Scheldewijding is te bekijken via:
http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157631725002517/show/

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!