Israëlische academici vrezen voor hun vrijheid
Nieuws, Wereld -

Israëlische academici vrezen voor hun vrijheid

BE’ER SHEVA — De mogelijke sluiting van het departement politieke wetenschappen aan een grote Israëlische universiteit doet stof opwaaien over de politisering van de academische wereld.

dinsdag 9 oktober 2012 16:25
Spread the love

“Dit zijn donkere tijden voor de academische vrijheid in Israël en de vrije meningsuiting in het algemeen”, zegt Tamer Zandberg, doctoraalstudent aan het departement politiek en bestuurskunde van de Ben Goerion-universiteit in Be’er Sheva.

“Ook als het departement zijn deuren niet moet sluiten, denk ik dat er al veel schade is aangericht. Ik heb het gevoel dat de regering ons bedreigt. Maar sinds wanneer is het een misdaad om een linkse academicus te zijn?” vraagt hij zich af.

Politiek activisme

Eerder dit jaar richtte de Israëlische Raad voor Hoger Onderwijs een internationaal comité op voor de doorlichting van verschillende departementen aan Israëlische universiteiten. Onder leiding van Thomas Risse, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Berlijn, deed het comité verschillende aanbevelingen.

Bij de evaluatie van het departement politiek en bestuurskunde van de Ben Goerion-universiteit klonk er bezorgdheid over de klemtoon op politiek activisme. Het comité stelde begin september voor geen nieuwe studenten aan het departement meer toe te laten voor het jaar 2013-2014. De facto zou dit de sluiting van het departement betekenen.  De Raad stemt volgende week over de aanbeveling.

Volgens een bericht in de krant Ha’aretz beschuldigt het internationale comité de Raad voor Hoger Onderwijs ervan maatregelen te treffen “die veel extremer zijn dan hun aanbevelingen”.

“Nooit eerder heeft de Raad ermee gedreigd een departement te sluiten. Als zij beslissen wat wetenschappelijk is en wat niet, gaan ze over de schreef”, vindt Itzhak Galnoor, hoofd van de Israëlische Vereniging voor Politieke Wetenschappen.

Illegale nederzetting

Vorige maand waren er ook verhitte discussies in Israël over de vraag of een hogeschool in Ariel, een van de grootste illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, de officiële status van universiteit mag krijgen.

Volgens Galnoor ziet het er met de beslissing om Ariel als volwaardige universiteit te erkennen en de mogelijke sluiting van het departement politieke wetenschappen aan Ben Goerion niet goed uit voor de toekomst van de academische vrijheden in Israël.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!