Beste Bart De Wever, jij bent de Verlosser

Beste Bart De Wever, jij bent de Verlosser

maandag 8 oktober 2012 14:32
Spread the love

Beste Bart De Wever,

Gisteren was ik iets lekkers aan het eten, vandaar dat ik aan je moest denken. Ik zal niet verklappen wat, want ik weet welke ontberingen je nu moet doorstaan. Ik heb nog nooit naar een Messias geschreven. Niet dat ik enige schroom heb, Verlossers komen en gaan. Hoe voelt het om bij je volgelingen god, goeroe en clown te zijn? Je bent zelfs meer dan dat, want bij je volgelingen help je ook tegen de verveling. Men heeft iets van: wat hij ons vertelt, interesseert ons geen zak, we snappen het ook niet, maar het klinkt wel goed en lekker stoer.

Politiek is een harde stiel. Ik zie het al zo voor mij. Al die langdurige braspartijen met drank en nachtelijke uitspattingen. Een mens zou ervan dromen om op een houtje te kunnen bijten.

Zit je nog steeds aan de poeders? Of ben je die fase al voorbij? Het is prachtig hoe je veranderd bent. Van een dik boos duiveltje met een onverschillig voorkomen naar een schriel boos duiveltje met een onverschillig voorkomen. Je zondigt toch wel eens? Een stiekem frietje of een halve bitterbal? De boog kan niet altijd gespannen staan. Anders kan het wel eens knallen. Zeker omdat de hele wereld tegen je is. Dat linkse tuig, en dan vooral die met een lijfgeur. De Belgen, de Walen, de Vlamingen die nog niet bekeerd zijn. Maar dat zijn dingen waar jij je allemaal niet druk over moet maken. Verlossers moeten jarenlang door een woestijn.

Tom Lanoye zegt dat je de burgemeestersverkiezingen zal verliezen. Wel, daar ben ik niet zo zeker van. Waar we het wel over eens zijn, is dat je beleid een catastrofe zal worden. Want wat betekent de kracht van verandering eigenlijk? Je rechts conservatieve gedachtegoed? Dat is van alle tijden. Je hebt net als je grootste concurrent een lijst van witte konijnen en alibiaapjes. Zucht. Scoren door te polariseren? Geeuw. Dus geef ik voor je verandering een goeie, ouwe, conservatieve draai om de oren.

Het grappige van je slogan is: eigenlijk heb je nooit iets veranderd. Behalve jezelf. Je bent gekrompen. Je doet nu gel in je haar en je hebt je confectiepakken geruild voor dure stijlvolle maatpakken. Er nooit aan gedacht je een Porsche aan te schaffen?

Maar laten we het op belangrijke dingen houden: je gewicht. Beste Verlosser, ik kom je waarschuwen, want er gaan geruchten over je. Je bent daar toch op voorbereid? Want er komt een tijd dat Verlossers achtervolgd worden, door boze geruchten.

Tussen ons gezegd en gezwegen. Slanke mannen onder elkaar. Je kracht van verandering zou een maagring zijn. Het wordt almaar harder gefluisterd. Ze geloven niet in je mirakel, Bart. Ik zou ze met al je resterende kilo’s te lijf gaan, voor ze je achilleshiel worden. Misschien moet je het gewoon roepen: “Ik was mijn handen in onschuld. Ik was net als Sméagol in de ban van de ring. Kijk maar, ik lijk zelfs een beetje op hem.” Dan moet je eens diep inademen en met een krop in de keel zeggen: “Elke goede Vlaming met overgewicht zou dit doen en verzwijgen.” Ik ben er zeker van dat je ermee zult wegkomen. Of vertel dat het moest van je vrouw. Pantoffelhelden hebben altijd iets sympathieks.

Je hebt nog een laatste strohalm. Een röntgenfoto. Verschillende beroemdheden hebben je het al voor gedaan. Je hoeft niet bang te zijn, er kijkt echt niemand naar. Waar wacht je op? Jij bent meer dan een beroemdheid, jij bent de Verlosser.

Vriendelijke groet, Fikry El Azzouzi

take down
the paywall
steun ons nu!