Merkel met gasmasker en helm op de voorpagina van de krant Ta Nea
Nieuws, Europa, Bondskanselier Angela Merkel -

Merkel op bezoek in Griekenland

Voor het eerst in haar hoedanigheid van bondskanselaar zal Angela Merkel aanstaande dinsdag Griekenland komen bezoeken. Het lijkt een verzoenend gebaar naar de Grieken, maar ze kan zeker rekenen op een “warm” welkom.

zondag 7 oktober 2012 11:47
Spread the love

Of moeten we zeggen dat ze Weimar aan de Middellandse Zee zal komen bezoeken. Want premier Antonis Samaras liet eerder in een interview met de Duitse krant Handelsblatt verstaan dat de Grieken aan de limiet zitten van wat ze kunnen besparen. Hij wil dat de Grieken terug licht aan het eind van de tunnel kunnen zien. Meer bepaald liet hij optekenen: “Het gaat om de samenhang van onze samenleving, die wordt bedreigd door de toenemende werkloosheid, net zoals aan het eind van de Weimarrepubliek in Duitsland.”

Medicijn erger dan de ziekte

De inkt van het artikel was nog niet droog en Angela Merkel liet weten dat ze Samaras een bezoek zal brengen op dinsdag. Blijkbaar begint het in Berlijn toch door te dringen dat het huidige medicijn dat aan de Grieken wordt opgelegd, veel meer kwaad doet dan de ziekte zelf. De zware besparingen maken de economie niet gezonder en weten voorlopig ook nog geen investeringen aan te trekken.

De aankondiging komt er op een moment dat de Griekse regering nog steeds in onderhandelingen is met de trojka over een extra 2,5 miljard euro aan besparingen. De afgevaardigde van het IMF in die trojka, Poul Thomsen, wil dat de Griekse regering nog meer gaat snijden in de lonen en pensioenen. Hij doet dat omdat volgens zijn excelletjes op die manier de overheidsschuld van Griekenland duurzaam wordt. Volgens de berekeningen van het IMF zal Griekenland een recessie van 5% kennen in 2013 (de Griekse regering hield het aanvankelijk op 3,8% maar heeft dat cijfer vrijdagavond al naar boven bijgesteld). En dat is meer dan wat vooraf was ingecalculeerd. Het is trouwens niet de eerste keer dat het IMF flagrant verkeerd zit met zijn voorspellingen over de Griekse economie. Het recept is gekend: dan moet er maar meer worden bespaard. Maar bespaard waarop?

Waarom dringt Thomsen zo aan op verdere inkrimping van de lonen en de pensioenen? Omdat het charter van het IMF zegt dat het fonds geen “hulp” mag verstrekken aan landen waarvan de langetermijnschuld niet duurzaam is. En als het IMF zich terugtrekt, dan wordt dat als een falen beschouwd.

Warm welkom wordt verwacht

Maar er begint stilaan wrijving te komen tussen het IMF en Berlijn, want is dit ook de koers die Europa wil varen? Zal Duitsland het IMF toelaten om de verdere koers van Europa te bepalen. Want laat ons wel wezen: elke beslissing die over Griekenland zal worden genomen, zal verder invloed hebben op de rest van de eurozone, met in de eerste plaats Portugal en Spanje, maar zeker ook Italië en ondertussen wellicht ook Frankrijk. Het bezoek aan Athene van Angela Merkel, die hoopt om volgend jaar terug als bondskanselier te worden verkozen, moet zeker ook in deze context worden gezien.

Waar Thomsen het gezicht is van het – voor de Grieken – verfoeilijke IMF, is Angela Merkel het gezicht van de Europese neoliberale koers die alle rechten die de werknemers de voorbije decennia hebben weten op te bouwen, in snel tempo van de kaart veegt in de naam van concurrentie en productiviteit. Daarom maakt Griekse bevolking zich op voor een groot verwelkomingsfeest van de Duitse bondskanselier.

De oppositiepartijen SYRIZA en Onafhankelijke Grieken hebben opgeroepen tot een manifestatie op dinsdag om 13u het centrale Syntagmaplein. De rechtse Onafhankelijke Grieken hebben al gezegd dat zij Merkel zullen zien als een indringster. Beide partijen zullen daar worden vervoegd door de twee grote vakbonden GSEE en ADEDY die een werkonderbreking van 12u tot 15u houden om te protesteren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!