(Foto:Magharebia-flickr)
Nieuws, Wereld, Libië -

Humanitaire crisis dreigt in belegerde Libische stad Bani Walid

CAÏRO — De stad Bani Walid, een bolwerk van Khadaffi-aanhangers zo'n 170 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, kijkt aan tegen een humanitaire crisis nu Libische veiligheidstroepen de stad belegeren. De inwoners krijgen geen water, voedsel of geneesmiddelen.

zondag 7 oktober 2012 17:17
Spread the love

Uit getuigenissen van lokale artsen aan Amnesty International blijkt dat op 4 oktober voertuigen met geneesmiddelen en medisch personeel werden tegengehouden door een groep gewapende mannen bij een wegversperring. Ook voertuigen met brandstof, water en voedsel worden tegengehouden.

“Deze mensen hebben LIbië een hoop problemen bezorgd, en de stad is geïnfiltreerd door buitenlandse elementen”, zegt Khaled Hamsha van de Hoge Commissie voor de Veiligheid (SSC), een amalgaam van Libische veiligheidsdiensten en milities.

Ontvoering

De vijandelijkheden zijn een gevolg van het overlijden van Omran Shabaan, een strijder die meehielp Khadaffi in oktober vorig jaar te vatten, en bij een bezoek aan Bani Walid werd ontvoerd. Shabaan stierf kort nadat hij vrijgelaten was door Khadaffi-getrouwen in juli.

Zijn dood zou het gevolg zijn van folteringen en verwondingen die hij opliep tijdens zijn gevangenschap.

Er heerst bezorgdheid over mogelijke excessen door de militieleden. “Het is zorgwekkend dat wat in essentie een politieactie is om verdachten te arresteren, steeds meer begint te lijken op een militaire operatie”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International.

“De Libische autoriteiten moeten verzekeren dat er zo weinig mogelijk geweld wordt gebruikt, in verhouding tot de doelstelling: de verdachten arresteren”, zegt hij. “Transport van en naar Bani Walid zou niet willekeurig gestopt mogen worden, en vooral geneesmiddelen en andere essentiële producten moeten de stad ongehinderd kunnen bereiken.”

De spanningen tussen Misrata en Bani Walid ontstonden al in het begin van de revolutie, toen de twee steden in verschillende kampen zaten. De bevolking van Misrata vocht tegen Khadaffi, Bani Walid bleef trouw aan de Libische leider.

Beleg

Meer dan duizend soldaten van revolutionaire brigades uit heel Libië, die sterk gesteund worden door brigades uit Misrata, hebben zich bij het nationale leger gevoegd in vier kampen rond Bani Walid. Ze maken zich klaar om het bolwerk aan te vallen.

De inwoners van de stad smeken om internationale interventie. Vorige week circuleerde een petitie in de stad waarin de VN-veiligheidsraad opgeroepen werd om de inwoners van de stad te beschermen.

Maar tegelijk tonen veel inwoners zich ook onverzettelijk. Vrijdag nog kwamen demonstranten massaal op straat tegen de eisen van de Libische overheid om de ontvoerders van Shabaan uit te leveren. Ze eisten ook de vrijlating van honderden inwoners van Bani Walid die zonder proces vast worden gehouden in gevangenissen in Misrata.

take down
the paywall
steun ons nu!