De Sikh-gemeenschap: een onbekende gemeenschap in België

De Sikh-gemeenschap: een onbekende gemeenschap in België

zondag 7 oktober 2012 23:39
Spread the love

“Meneer Singh en mevrouw Kaur in België. Migratie, gender en integratie in de Sikh-gemeenschap”, auteur: Sara Cosemans (Leuven: Acco, 2012). Naar aanleiding van de tragedie die zich in Etterbeek afgespeeld heeft waar een moeder en haar kinderen vermoord werden, en naar aanleiding ook van de “witte mars” die zondag door enkele honderden mensen te Etterbeek gehouden werd, zijn er wellicht bezoekers van DWM die een boek op de kop willen tikken waarin concrete info over de Sikh gemeenschap in ons land gevonden kan worden.

Sara Cosemans was een studente geschiedenis (KU Leuven) die gedurende enkele maanden hun gurdwara’s of sikh-tempels bezocht en praatte met talrijke getuigen. Op de achterflap van de publicatie kan men lezen dat ze daarbij bijzondere aandacht had voor moeders en dochters en het vestigingsproces bestudeerde vanuit de perspectieven van gender en generatie. Voor dit werk ontving Sara Cosemans in 2012 de eerste Gülen Chair for Intercultural Studies Award.

Ze toonde aan dat tegenwoordig in deze gemeenschap vooral een tweede generatie die in België opgegroeid is, een compromis tracht te vinden tussen ouderlijke tradities en westerse waarden. Het beeld dat sikhs, met hun imposante tulbanden, lange baarden en kleurrijke Indiase gewaden, geïsoleerd leven van de Belgische samenleving, staat ver van de realiteit. Eigenlijk is het eigenaardig dat over die gemeenschap bij ons zo weinig geweten is. Er is ook heel weinig bij ons over gepubliceerd. Voor wie over die mensen meer te weten wil komen, is dit  boekje een aanrader.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!