Zware veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van Merkel aan Athene
Nieuws, Europa, Bondskanselier Angela Merkel -

Athene – een versterkte burcht

Voor het bezoek van Angela Merkel aanstaande dinsdag worden in Athene veiligheidsmaatregelen genomen die sinds de doortocht van Bill Clinton in 1999 niet meer gezien zijn. Het wijst er op dat de Griekse overheid bang is voor de reactie van de bevolking op het bezoek van de Duitse bondskanselier.

zondag 7 oktober 2012 20:19
Spread the love

Veiligheidsmaatregelen

Frau Merkel zal op dinsdag in het Hilton Hotel in centraal Athene verblijven. Vanaf de luchthaven zal ze naar daar gechauffeerd worden tegen een sneltempo. Daarom wordt het hele centrum van Athene afgesloten, vanaf maandagavond al. Er zal geen doorkomen aan zijn. Er worden nooit geziene maatregelen genomen. Merkel zal geen enkele dakloze uit een vuilnisbak zien eten vissen. Ze zal geen enkel openbaar ziekenhuis bezoeken om te zien hoe het besparingsbeleid de Griekse openbare gezondheidszorg heeft ondermijnd. En ze zal ook geen enkele school bezoeken om te zien dat ook het Griekse onderwijs zwaar te lijden heeft onder de besparingsmaatregelen.

Over het hele traject dat ze zal afleggen, worden vanaf maandag honden ingezet die op zoek moeten gaan naar mogelijke springstoffen. Er zijn momenteel als 7000 politiemensen opgetrommeld en het leger en de zeemacht is in staat van opperste paraatheid. Boven Athene is alle vliegverkeer verboden. Scherpschutters zullen het zaakje nauwgezet in het oog houden en aan de kusten zullen kikvorsmannen patrouilleren.

Samenscholingsverbod

Vooral de Duitse ambassade zal zwaar worden bewaakt en er is een samenscholingsverbod in de buurt van openbare gebouwen langs het traject dat Merkel zal afleggen. Een samenscholingsverbod, dat is iets wat de Grieken niet meer hebben gezien sinds de dagen van het Kolonelsregime, tussen 1967 en 1973. Het is niet zo dat ze niet mogen protesteren, maar ze moeten dan maar een eindje verder gaan staan, zodat Frau Merkel het niet ziet.

Zo mag er niet worden betoogd voor het parlementsgebouw in Athene. De vakbonden en de aanhangers van SYRIZA en Onafhankelijke Grieken hebben op dinsdag om 13u al rendez-vous gegeven op het centrale Syntagmaplein, maar ze mogen de trappen niet op om te gaan protesteren voor het parlementsgebouw.

Deze zware veiligheidsmaatregelen komen met een prijskaartje natuurlijk. Als je het hele politieapparaat mobiliseert, alsook het leger en de zeemacht, dan is zoiets niet goedkoop, natuurlijk.

En dergelijk beleid zou wel eens als een rode lap op een stier kunnen werken voor de Grieken die dinsdag de straat op komen. Ondanks alle maatregelen zou het wel eens tot zware rellen kunnen komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!