Geld nodig voor Dexia? Haal dat niet bij de Carrefours, Colruyts en Delhaizes!
Dexia, Grootwarenhuizen, Kapitaalsverhoging, Raad voor Mededinging -

Geld nodig voor Dexia? Haal dat niet bij de Carrefours, Colruyts en Delhaizes!

zaterdag 6 oktober 2012 12:29
Spread the love

Laat de grootwarenhuizen de crisis betalen!

Dexia is vanmorgen nog maar eens in het nieuws en – wonder boven wonder – er is weeral geld tekort! Echt inslaan als een bom doen de berichten niet.

“Dexia, de overheden en de centrale banken werken aan een kapitaalsverhoging van Dexia”, zegt CEO Karel De Boeck in De Tijd. De Boeck moet proberen rond te komen met de schamele 600.000 euro die hij daar per jaar verdient.

Rond de jaarwisseling zou de kapitaalsinjectie op de dagorde staan en dat is zeer slecht nieuws voor de overheidsfinanciën en bijgevolg voor de Belgische belastingbetaler. Een beetje verwonderlijk is wel dat met het nieuws op nauwelijks een week voor de verkiezingen wordt uitgepakt. Misschien heeft De Boeck hier en daar nog een eitje te pellen. Hij wil zich niet uitspreken over een bedrag, maar het zou dus over 5 tot 10 miljard euro kunnen gaan.

Naar algemene verwachting zullen België en Frankrijk weer eens aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten. Toen Leterme (CD&V) en Reynders (MR) daar namens ons koninkrijk zaten, liep dat voor ons altijd slecht af. Nu is het de beurt aan het duo Di Rupo (PS) – Vanackere (CD&V) om in de ‘2 met stuurman’ plaats te nemen. Luc Coene (Open VLD) zal hen toeroepen waar ze het geld moeten gaan halen en waar ze moeten besparen om de poen richting Dexia te kunnen schuiven.

De kans dat de gouverneur zal uitkomen bij de grootwarenhuizen en hun leveranciers om het gat te vullen is zeer klein. Dat ligt nochtans voor de hand. Jarenlang hebben die ons bedrogen door prijsafspraken te maken. De Raad voor Mededinging heeft het over “zeer zware inbreuken waarvoor geen verzachtende omstandigheden zijn” en het zou gaan om een omzet van 900 miljoen euro per jaar waarbij de oplichting zou zijn gebeurd. Als dat zo is mogen ze niet met een f**king GAS-boete wegkomen! Ze moeten alles –  tot de laatste eurocent – terugbetalen en met een zeer zware boete bedacht worden.

Maar Dexia verdient dat geld niet. Het moet maar eens gedaan zijn met het vullen van de bodemloze bankenputten met gemeenschapsgeld. Ook via de Gemeentelijke Holding werd er zwaar op de beurs gespeeld en er is geen enkele reden om de verantwoordelijkheid voor het verlies bij Dexia in de schoenen van de belastingbetaler te schuiven en die te laten opdraaien voor het debacle.

Met het geld dat de grootwarenhuizen gepikt hebben kan heel wat worden gedaan. Er is hier nog genoeg werk aan de armoedebestrijding. Er is nood aan een heleboel sociale woningen: de prijs voor wonen en energie moet drastisch omlaag. Ook de miljarden die Fortis, Dexia en KBC al kregen, verdienden een veel betere bestemming. Laat de miljonairs, de banken, de speculanten en … de grootwarenhuizen de crisis betalen!
 

take down
the paywall
steun ons nu!