Nog geen burgemeester maar toch al presidentiële allures

Nog geen burgemeester maar toch al presidentiële allures

donderdag 4 oktober 2012 16:53
Spread the love

Terwijl hij nog burgemeester moet worden, meet De Wever zich alvast presidentiële allures aan in een interview met AFP, het Franse persagentschap. De man die nog een meerderheid van Antwerpenaren moet overtuigen, spreekt – niet voor het eerst – in naam van alle Vlamingen. In het interview oreert hij onder meer: “Vlaanderen wil de Duitse weg volgen (hervormen) terwijl Wallonië de weg van Hollande op wil (uitgaven, uitgaven, …).” ‘Duits’ en ‘volgen’ in één zin, dat klinkt altijd een beetje link, maar laat ons daarover vandaag niet moeilijk doen.

Het probleem zit dieper. Met zijn gewicht lijkt De Wever ook elk gevoel voor democratische proportie kwijt – het ProKaldieet snoeit blijkbaar ook overtollige cellen in de bovenkamer weg. De basisbeginselen van democratie doen er voor de would-be burgemeester niet meer toe. Voor de Wever is het immers zonneklaar: hij en de N-VA vertegenwoordigen anno 2012 Vlaanderen – en wie niet voor N-VA stemt, toch nog altijd minstens 60 % van de Vlamingen, volgens de meeste peilingen ( peilingen, niet eens verkiezingen!), bekijkt het maar. Dat belooft voor 2014.  De moeder van alle verkiezingen zou wel eens nare herinneringen aan een minder geslaagd decennium uit de vorige eeuw kunnen oproepen.

Het imago van sympathieke underdog dat De Wever vroeger cultiveerde, gooit hij al een tijdje overboord, en met elk interview en persbericht lijkt de megalomanie nog toe te nemen. De grondstroom van Vlaanderen, “c’est moi!”   Als ze hem vanavond in Terzake en andere Kruitfabrieken hierover niet op de rooster leggen, weet ik het ook niet meer. Op zijn minst zouden ze bij De Wever eens een paar simpele regels van de rekenkunde mogen opfrissen.  Anders doeken we de democratie in ons land beter nu op – het zou toch niet niet opvallen in het huidige Europa.

Eén pluspunt toch: Antwerpen kan op beide oren slapen – als ze binnenkort De Wever tot burgemeester verkiezen, krijgen ze alvast een burgervader met een ego dat bij de stad en veel van zijn bewoners past (grapje).

Dat ze op 14 oktober dus maar een extra-large sjerp klaarhouden.  

take down
the paywall
steun ons nu!