Het voorbeeld van IJsland
Crisisenverzet -

Het voorbeeld van IJsland

woensdag 3 oktober 2012 16:27
Spread the love


doc

Het is overal crisis en besparingen wat de klok slaat. Wat als je als overheid niet de banken ging redden en de burgers daarvoor liet opdraaien maar het omgekeerde deed. De bevolking redden en de verantwoordelijke van de crisis in de cel stoppen? 

IJsland stond in 2008 op het punt van een bankroet maar deed het omgekeerde. Ze redde niet de banken maar de bevolking. Ze nationaliseerde de bankenen gooide de schuldige bankiers in de cel. En schold een gedeelte van de schulden weg van ongeveer 25 procent van de bevolking. In IJsland ging de economie van een achteruitgang met 6,7 procent in 2009 naar een groei in 2011 van 2,4 procent. Terwijl alle andere Europes landen in een recessie zitten met een torenhoge werkloosheid en strakke bezuingingsplannen. 

IJsland kreeg zelfs een compliment van het ratingbureau Fitch:”the Unorthodox crisis policy response has succeeded”

Bekijk dit helder Youtubefilmpje daarover van The Young Turks, een progressieve internet TV-show

take down
the paywall
steun ons nu!