Georgische oppositie verovert het parlement
Verkiezingen, Georgië -

Georgische oppositie verovert het parlement

dinsdag 2 oktober 2012 03:20
Spread the love

Bij de parlementsverkiezingen van 1 oktober komt de coalitie Georgian Dream voorlopig als grote overwinnaar naar voren. Daarmee slaat de verzameling van ‘progressieve’ partijen, opgericht tegen de United National Movement (UNM) van Micheil Saakashvili, haar slag. Sinds Saakashvili aan de macht kwam in 2005 was het de UNM die de overgrote meerderheid van de parlementszetels bezette. Een verlies in deze verkiezingen is voor de president een persoonlijke nederlaag. Zeker nu het parlement recent meer macht toebedeeld kreeg, en ook de premier zal aanwijzen.

De leider van Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili, was medestander van Saakashvili, maar verklaarde in 2008 dat de president teveel vasthield aan zijn macht. Ivanishvili pleit onder andere voor meer evenwichtige relaties met Rusland. Met de grote buur, waar Ivanishvili een groot deel van zijn fortuin verdiende, voerde Saakashvili in hetzelfde jaar 2008 nog een oorlog over de afvallige Georgische provincie Zuid-Ossetië. Op die manier heeft de verkiezingsuitslag wellicht ook geopolitieke gevolgen.

Supermiljardair Ivanishvili is er de afgelopen jaren in geslaagd zijn coalitie langzaam uit te bouwen. Hij werd op verschillende manieren tegengewerkt, en aanvankelijk leek van Georgian Dream weinig slagkracht uit te gaan. Maar vooral in de steden bestond er al langere tijd een ongeorganiseerde oppositie tegen Saakashvili. Zijn beleid had wel basisveiligheid en –voorzieningen opgeleverd, maar bracht vooralsnog weinig welvaart. De uitgelekte berichten over mishandeling en verkrachting in Georgische gevangenissen, twee weken terug, betekenden een ommekeer in de verhoudingen. Saakashvili kwam erdoor in verlegenheid, en het was de aanzet voor grote protestmarsen. Plots had Ivanishvili het tij mee.

Hoe Saakashvili en de UNM met hun verlies zullen omgaan is nog niet duidelijk. Er is reeds een hoopvolle verklaring waarin Saakashsvili zijn nederlaag erkent en de hand uitsteekt naar Ivanishvili. Recente berichten hebben het echter over speciale eenheden die enkele stemmingsbureaus zouden hebben aangevallen om de verkiezingsuitslag te vervalsen in het voordeel van de UNM.

Co-auteur: Pepijn Van Eeden

Bron:

www.civil.ge

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!