PVDA+ Genk en zijn 8,6%

PVDA+ Genk en zijn 8,6%

zondag 30 september 2012 21:57
Spread the love

Vrijdag 28/09 kwam deredactie.be uit met een opiniepeiling over Genk. Een opiniepeiling in opdracht van VRT en HLN (Artikel op deredactie.be). 801 ondervraagden werden gevraagd achter hun stemgedrag maar ook naar hun voorkeur voor burgemeester. De resultaten en hoe representatief ze zijn, daar kan over gediscussieerd worden. Maar de uitslag van PVDA+ en Harrie Dewitte kan men alleszins niet verrassend noemen.

Inhoud, niet de campagne

Zoals verwacht neemt CD&V met Wim Dries de leiding. ProGenk en Joke Quintens nemen de tweede plaats. Op de partijpeiling zien we zoals overal in Vlaanderen N-VA reusachtig stijgen. Het merkwaardige, althans volgens de media, is dat PVDA+ met 8,6% op nummer vier prijkt. Voorbij VB en OpenVLD. In de burgemeesterspeiling is het nog verrassender! Harrie Dewitte scoort namelijk de derde plaats met 9,3%.

Dat onevenwicht tussen partij en burgemeester bij N-VA insinueert dat mensen N-VA stemmen voor De Wever maar feitelijk is er lokaal weinig bekendheid. Maar de persoonscultus binnen N-VA is voor een andere keer. PVDA+ nu.

Na een gesprek met Harrie Dewitte, kon ik opmaken dat ze de score danken aan de inhoud die ze brengen. Campagnevoeren is erg gelimiteerd voor een partij die financieel op zichzelf aangewezen is dus men kan ze niet verwijten dat ze er grof geld tegenaan gooien. Geen fancy gazetje van 20 en meer bladzijden. Simpel, to-the-point en vooral naar de mensen gericht.
 

Oekanda?!

Iets anders dat me opviel bij de PVDA+ Genk is de manier waarop ze hun onderwerpen echt doelgericht aanpakken. Drie voorbeelden. Genk Slikt. Een actiegroep rond de luchtvervuiling in Genk. De Genkse industrie verontreinigt de lucht zo ernstig dat kinderen die vatbaarder zijn voor de vervuiling, tot 10x meer zware metalen in hun lichaam hebben dan volwassenen. Daarmee gaat gepaard dat het risico op kanker monsterachtig verhoogt. Harrie Dewitte gaf hiervoor, onbewust bij mijn weten, de voorzet. Hij zorgde er namelijk voor dat basisschool De Sleutel uit de rookpluim van Aperam (ALZ) verhuisd werd, hij plaatste die specifieke milieuproblematiek op de politieke agenda van Genk. Nu nog steeds is het een sterk standpunt van PVDA+ Genk. Hun campagneslogan windt er geen doekjes om. Zuurstof voor Genk. En in die campagne eisen ze gratis onderzoek voor kinderen zodat ze dat risico op kanker beter kunnen inschatten en mogelijk preventief kunnen ingrijpen. Als dokter en lector aan de KUL weet Harrie waarmee hij bezig is.

Een tweede punt is het doelgericht elimineren van het idee dat PVDA+ vol oude, grijze communisten zou zitten. ‘Iedereen Che‘ is de naam van de groep jongeren die de Genkse lijst siert. Studenten, muzikanten, noem maar op. Jong, gepassioneerd volk dat het taboe van vastgeroest extreemlinks doorbreekt. De Genkse jeugd lijkt het alvast zeker te smaken.

Het derde punt is hun activiteit binnen wijken. Zonder frietkramen te moeten opstellen, hebben zij in alle wijken contact met de mensen. PVDA+ Genk bevraagt hun en plaatst die bekommernissen op de politieke agenda. Harrie Dewitte plaatste meer agendapunten als oppositie in de laatste zes jaar dan eender wie daar in Genk. En niet zomaar agendavullerij, neen, punten die ook werkelijk resultaten boekte. Punten die vanuit de mensen kwamen.

Dus dat resultaat is geen verrassing. Het is een correcte weergave van hoe een kleine partij die werkelijk bezig is met de noden van de “gewone mens” kan groeien. Op een eerlijke en consequente manier zonder tsunami’s te moeten veroorzaken.

Zoals ik al eerder zei, opiniepeilingen en hun representativiteit, het blijft een discussiepunt, maar met deze cijfers haalt PVDA+ Genk drie zetels. Harrie Dewitte is klaar voor een tweede termijn in de oppositie, zeker nu hij Bianca Booms, een sociologe en Georges Houtmeyers, een priester en arbeider, achter zich heeft.

take down
the paywall
steun ons nu!