Julian Assange spreekt Verenigde Naties toe
Nieuws, Wereld, Politiek, VN, VS, Ecuador, WikiLeaks, Julian Assange, Barack Obama, Algemene Vergadering VN, Hosni Moebarak, Joe Biden -

Julian Assange spreekt Verenigde Naties toe

NEW YORK - Donderdag 27 september sprak Julian Assange, stichter van WikiLeaks, in een videoboodschap de Algemene Vergadering van de VN toe tijdens de spreektijd van de Ecuadoraanse delegatie. Hieronder enkele citaten en de weblink naar zijn volledige toespraak.

vrijdag 28 september 2012 12:50
Spread the love

“Vandaag spreek ik u toe als een vrij man, hoewel ik al 659 dagen wordt vastgehouden zonder beschuldiging. Ik ben vrij in de meest fundamentele en belangrijke zin omdat ik vrij ben mijn mening te zeggen.”

“Ik wil het verhaal vertellen van een jonge Amerikaanse soldaat in Irak … Eind 2009 werd hij naar Irak gestuurd … Er wordt beweerd dat hij daar in Bagdad in 2010 aan WikiLeaks en aan de wereld de details gaf over de folteringen van Irakezen, de moord op journalisten en de gegevens van meer dan 120.000 burgerslachtoffers in Irak en Afghanistan. Er wordt beweerd dat hij aan WikiLeaks 251.000 diplomatieke berichten heeft gegeven die mee de Arabische Lente hebben veroorzaakt. De naam van deze jonge soldaat is Bradley Manning.”

“De Amerikaanse regering poogt een nationaal regime van geheimhouding op te richten … een regime waar elke overheidsambtenaar die gevoelige informatie openbaar maakt aan de media ter dood veroordeeld kan worden, levenslang kan krijgen en de journalisten van de media met hem … Het is tijd voor de VS om de vervolging van WikiLeaks stop te zetten, de vervolging van onze mensen en de vervolging van onze bronnen.”

“Was het niet stoutmoedig om te stellen dat de VS de krachten van de verandering in de Arabische Lente had gesteund?” (Assange verwees naar de toespraak van Obama in de VN van dinsdag, ‘stoutmoedig’ = audacious, verwijst naar het boek van Obama ‘The Audacity of Hope’ – de stoutmoedigheid van de hoop, nvdr).

“Het moet een verrassing zijn voor de Egyptische tieners die Amerikaans traangas uit hun ogen wreven, dat de Amerikaanse regering de veranderingen in Egypte steunde. Het moet een verrassing zijn voor zij die Hillary Clinton hoorden beweren dat het regime van Moebarak ‘stabiel’ was en dat, toen het voor iedereen duidelijk was dat het niet zo was, de gehate chef Suleiman, waarvan de VS wist dat het een folteraar was, de macht zou mogen overnemen.”

“Het moet dus ook een verrassing zijn voor al deze Egyptenaren om vicepresident Joe Biden te horen verklaren dat Moebarak een democraat was en Julian Assange een hight tech terrorist.” … “Het is respectloos voor de doden en de gevangenen van de opstanden in Bahrein om hier te beweren dat de VS ‘de krachten van de verandering heeft gesteund’.”

“Het is unfair en ongepast van de president om hier deze feiten te verdraaien voor politieke winst” … “President Obama sprak hier in sterke woorden voor de vrijheid van meningsuiting. ‘Zij die aan de macht zijn’, zei hij, ‘moeten de verleiding weerstaan om dissidente meningen te onderdrukken’. Het is tijd voor president Obama om het juiste ding te doen en om de krachten voor verandering te ondersteunen, niet met mooie woorden maar met daden.”

(Vertaling Lode Vanoost)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!