Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Joodse gemeenschap Antwerpen, Jom Kipoer, Kol Nidree -

Jom Kipoer in Antwerpen

ANTWERPEN - Jom Kipoer is de heiligste dag van het Joodse jaar en daarmee de belangrijkste Joodse feestdag.

donderdag 27 september 2012 10:10
Spread the love

Op deze dag – dit jaar op woensdag 26 september – beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. Men belijdt zijn eigen en gemeenschappelijke zonden.

Op Jom Kipoer is het verboden om te eten en te drinken, zich te wassen en seksuele omgang te hebben. Ook mag de orthodoxe Jood geen leren schoenen dragen. Zo laat hij zien dat hij de heiligheid van de aarde respecteert.

De viering van Jom Kipoer is plechtig, maar niet sober, want het nieuwe jaar geeft kansen om alles beter te doen. Er wordt gedurende meer dan een etmaal gevast, zowel wat eten als wat drinken betreft. Het is gebruikelijk op deze dag naar de synagoge te gaan.

Jom Kipoer of Grote Verzoendag wordt als de belangrijkste feestag beschouwd in het jodendom. Op de avond van Jom Kipoer is er de Kol Nidree-dienst waarop het Kol Nidree-gebed wordt uitgesproken.

Aan het eind van de dienst in de synagoge bij zonsondergang (20:22 uur woensdagavond 26 september), de Ne’ila, wordt na het Ne’ila-gebed de lang aangehouden tekia op de sjofar geblazen. Hiermee wordt het feest besloten en een soort nieuw begin ingeluid.

In 1973 maakte het Egyptische leger gebruik van deze feestdag om Israël te overvallen (Jom Kipoer-oorlog).

In Antwerpen kwamen de Joden een week lang bidden aan de vijver van het Stadspark. De afsluiter werd gehouden in iedere synagoge op woensdagavond. Daarna kon het feest beginnen.

We volgden Jom Kipoer in Antwerpen.

Bekijk het met foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157631631347116/show/

take down
the paywall
steun ons nu!