Israël: De schaamte en de vernedering voorbij

Israël: De schaamte en de vernedering voorbij

donderdag 27 september 2012 00:57
Spread the love

 In het Israëlisch dagblad Haaretz.com (1) staan annonces om te doneren aan MEIR  PANIM (2),  een niet gouvernementele liefdadigheidsorganisatie. Zij verschaffen dagelijks maaltijden en basisbehoeften aan armen. Bij nader toezien behoren ook Holocaustoverlevenden tot die categorie. (2)

In deze schaamteloze maatschappij is men zhelfs niet te beroerd om openlijk te bedelen voor hulp aan deze ouderlingen. Een op de drie Holocaustoverlevenden in Israël leeft onder de armoedegrens (3). Dergelijke cijfers tonen aan dat het hier niet gaat over alleenstaande gevallen , maar dat er een structuur achter zit.

Norman Finkelstein gaat in zijn boek ‘De Holocaust-industrie, bespiegelingen over de exploitatie van het joodse lijden’ (4) uitgebreid in op de hele problematiek van de herstelbetalingen aan de slachtoffers. Finkelstein zelf van joodse origine, is de zoon van 2 overlevenden van het getto van Warschau en de nazi-concentratiekampen. Afgezien van zijn ouders werden alle familieleden aan beide kanten uitgeroeid door de nazi’s. Hij weet dus zeer goed waarover hij praat. Zijn ouders hebben nauwelijks iets gekregen.

Ook andere bronnen vertellen ook over deze betalingen, wat er met het geld gebeurd is, wie geprofiteerd heeft en hoe het met overlevenden nu nog is gesteld (5) (6) (7). LEKET (8) is een andere ngo met dezelfde verhalen over de overlevenden.

Een paar uitspraken: een 74-jarige overlevende, voelde dat hij en zijn lotgenoten door Israël “in de steek werden gelaten. We ontvingen niets en toen we wel wat kregen waren we reeds ziek” (3)

Eran Weintrob, directeur van “LATET ngo”, nog een andere liefdadigheidsorganisatie: “ze gingen door de hel en spijtig genoeg moet ik zeggen dat ze vandaag door een andere gaan” (3)

Dit staat in schril contrast met wat we nu vooraan op de scene meemaken: de Holocaust wordt gebruikt om iedereen de mond te snoeren, excuses te doen aanbieden (Stad Antwerpen, Brussel, de Belgische staat met Prins Filip op de eerste rij, Vlaams minister-president Kris Peeters na zijn bezoek aan de Muur, Jeroen Meus met de forel van Hitler, … ). Israël de slachtofferstaat.  Er worden reizen georganiseerd naar de kampen om Israël in de slachtofferrol te indoctrineren…

En dan komt 19 april 2012, Holocaust Remembrance Day in Israël met president Shimon Perez die men altijd wil voorstellen als een peacenik, maar dat helemaal niet is en Netanyahu in de hoofrollen. Geen woord over wat achter de decors van het toneel gebeurt.
Dit is geen stiefmoederlijke behandeling meer maar de schaamte voorbij. De filantropie verdwijnt en hypocrisie is een zachte uitdrukking voor wat overblijft.

Maar wat volgt is op een veel kleinere schaal maar nog erger.
Diezelfde MEIR PANIM organisatie, vraagt ook geld voor de arme kinderen van Israël. MEIR PANIM: in Israël leeft 2 op de 5 kinderen onder de armoedegrens. En dat zijn er 800.000 (2). MEIR PANIM kreeg felicitaties van de jury: Netanyahu, Olmert, de hoofdrabijn van de staat Israël, …

Normaal zou men verwachten dat deze liefdadigheidsinstelling de mens op de eerste plaats zet. Maar o.a. op 12 jan 2010 verschijnt in Haaretz een annonce van MEIR PANIM om de “wanhopige Israëli kinderen te voeden” (9)

Fotootje erbij van een wanhopig schreiend kind. Zie foto ‘Schreiend kind in Gaza’. Die foto werd gebruikt om de mensen aan te zetten om te geven voor arme joodse kinderen. Blijkt dat dit een foto is van een Palestijns meisje op de begrafenis van haar vader of broer tijdens de slachtpartij in Gaza, januari 2009. (10) (11). De foto komt van Fady Adwan (12)

Een andere foto, Reuters, van hetzelfde schreiende meisje werd gepubliceerd in de UK  TELEGRAPH  en THE  INDEPENDENT (13)
Maar de gepubliceerde eerste foto kwam dus wel degelijk van Fady Adwan en dat is een Palestijn die geboren is in het vluchtelingenkamp Yebna.

Men weet dus als men zijn foto’s ziet (12) dat het over Palestijnse slachtoffers gaat. Aan MEIR  PANIM werd gevraagd om deze foto te verwijderen en de familie van het kind excuses aan te bieden (13). Alleen de foto werd verwijderd, men had dus de fout ingezien en in Haaretz.com vervangen door dezelfde annonce maar met de foto van een ander kind. Zie foto ‘Meir Panim nieuw kind’
Op 28 december 2010, dus 2 jaar na ‘GAZA’ was van excuses nog altijd niets te horen. (13)

Wie gaat met een foto van zijn slachtoffer geld inzamelen voor andere slachtoffers? De wanhoop en de ellende van een kind waarvan de identiteit en de situatie gekend zijn, verdwijnen in een platte foto. Dit is dehumanisering en de vernedering voorbij.
Norman Finkelstein schreef ook een boek ‘Beyond Chutzpah’, (14) de vernedering voorbij. Hij wist waarover hij sprak.

Waarom er zolang gewacht werd om dit nu te vertellen? Het was moeilijk om het te vinden in de media.

Johan Van Hulle

(1) http://www.haaretz.com/
(2) http://www.meirpanim.org/index_e.php
(3) http://www.haaretz.com/news/ngos-one-out-of-every-three-holocaust-survivors-lives-in-poverty-1.8049
(4)http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Holocaust-industrie
(5) http://www.haaretz.com/news/panel-germany-gave-israel-nis-61-5-billion-holocaust-survivors-got-about-half-1.248256
(6)http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/germany-agrees-to-300-million-more-in-restitution-to-jews-claims-conference-says-1.450027
(7) http://www.sunray22b.net/holocaust_industry.htm
(8) http://leket.org.il/english/text/572.aspx
(9) http://current.com/news-and-politics/92025473_israeli-charity-meir-panim-caught-exploiting-palestinian-child-in-online-fundraising-effort.htm
(10) http://current.com/13g644c
(11)http://rainbowwarrior2005.wordpress.com/2010/01/14/us-charity-uses-little-palestinian-childs-photo-to-raise-money-for-israels-hungry/
(12) http://www.google.be/search?q=fadi+adwan&hl=nl&rlz=1R2ADSA_nlBE464&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=PIddUMjYDsSq0AXw8YGoAQ&ved=0CCkQsAQ&biw=990&bih=606
(13) http://occupiedpalestine.wordpress.com/2010/12/28/caught-out-stealing-palestinian-images-for-israeli-causes%C2%A0updated-%C2%AB-p-u-l-s-e/
(14) http://www.amazon.com/Beyond-Chutzpah-Anti-Semitism-History-Updated/dp/0520249895

 

take down
the paywall
steun ons nu!