Dringend gezocht: politici die de tewerkstellingsachterstand van “allochtonen” willen aanpakken
Antwerpen, Discriminatie, Tewerkstelling, Antiracistische betoging, Gemeenteraadsverkiezingen 2012 -

Dringend gezocht: politici die de tewerkstellingsachterstand van “allochtonen” willen aanpakken

donderdag 27 september 2012 11:41
Spread the love

“Allochtonen” (term VDAB) zijn vier tot vijf maal meer werkloos dan “autochtonen”, deels door discriminatie en vooroordelen. Hand in Hand tegen racisme betoogt op 29 september in Antwerpen om maatregelen te vragen van de nieuwe gemeentebesturen.

Uit de statistieken van de VDAB blijkt een grote tewerkstellingsachterstand van “allochtonen”.  Eén op vier werkzoekenden in Vlaanderen behoort tot een etnisch-culturele minderheid.  Met of zonder Belgische nationaliteit, hier of buiten de Europese Unie geboren, hoog- en laaggeschoold, … Allen samen hebben ze gemiddeld vier tot vijf maal meer kans om werkloos te zijn dan mensen die hier al enkele generaties wonen, geen vreemde naam hebben of een andere huidskleur. Opleidingsachterstand en taalproblemen kunnen dit maar deels verklaren, discriminatie en vooroordelen spelen een grote rol.

Alle gemeenten en steden samen stellen meer dan 150 000 mensen te werk. Zij zijn goed geplaatst om het goede voorbeeld geven en dit probleem aan te pakken. Streefdoel is een personeelsbestand dat de samenstelling van de lokale bevolking weerspiegelt.

De voorbije maanden vroegen we de politieke partijen die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in alle Vlaamse gemeenten om zich hiervoor te engageren. In Antwerpen bvb mailden meer dan 800 mensen ons rappel voor een antiracistisch tewerkstellingsbeleid naar de lokale partijen. De antwoorden zijn te lezen op www.anti-racisme.be.  We geven geen stemadvies, alle betrokken kiezers kunnen hun eigen oordeel vormen.

Om deze eis verder kracht bij te zetten roepen we iedereen op om zaterdag 29 september te komen betogen in Antwerpen. We vertrekken om 14u aan het Astridplein (Centraal Station). Alle info op http://www.anti-racisme.be/manifestatie, evenals de lijst van medeorganisatoren en steunende organisaties.

PS Lokale reacties van de partijen staan op het kaartje van Vlaanderen bij de betrokken steden en gemeenten. Nationale standpunten zijn te lezen op http://www.anti-racisme.be/reacties-van-de-nationale-politieke-partijen

Hand in Hand tegen racisme vzw

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!