Na 4 vier jaar krijgen tienduizenden kinderen eindelijk een poliovaccin.
Reportage, Nieuws, Pakistan, Taliban, Polio -

Kinderen in talibanregio’s krijgen alsnog poliovaccin

Zo'n 30.000 kinderen in de afgelegen regio Tirah in noorden van Pakistan, zijn na vier jaar alsnog gevaccineerd tegen polio (kinderverlamming). Eerder verboden de taliban de vaccinatie, omdat het zou gaan om een "complot" van de Verenigde Staten.

woensdag 26 september 2012 15:47
Spread the love

Zo’n 30.000 kinderen in de afgelegen regio Tirah in noorden van Pakistan, zijn na vier jaar alsnog gevaccineerd tegen polio (kinderverlamming). Eerder verboden de taliban de vaccinatie, omdat het zou gaan om een “complot” van de Verenigde Staten.

Vertegenwoordigers van een plaatselijke hulporganisatie en islamitische geestelijken kregen deze maand na gesprekken met jihadist Ansar ul Islam toestemming het vaccinatieprogramma te hervatten. Ongeveer 95 procent van de kinderen in Tirah in Khyber Agency, dat in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) ligt, is nu gevaccineerd.

Dit jaar kregen kinderen in alle zeven regio’s in de FATA te maken met een vaccinatieverbod. Islamisten beweerden dat de vaccinatie kinderen impotent en onvruchtbaar zou maken en dat de VS op die manier de moslimbevolking in het noorden van Pakistan wilde uitdunnen.

Op 20 juni verbood de groepering Tehreek Taliban Pakistan (TTP) vaccinatie in Noord-Waziristan, waardoor zo’n 161.000 kinderen getroffen werden. Een week later verbood de TTP in het aangrenzende Zuid-Waziristan ook vaccinaties tegen mazelen, difterie, hepatitis, meningitis, kinkhoest, griep en longontsteking.

Doorbraak

Aftab Akbar Durrani, secretaris voor de Sociale Sector van de FATA, noemt de vaccinatie van de kinderen in Tirah “een grote doorbraak.” “Veel eerdere vaccinatiepogingen in gebieden die onder controle van de taliban zijn, zijn mislukt”, zei hij in de Engelstalige krant Dawn.

Durrani zei dat er verwoede pogingen worden gedaan om alle 900.000 kinderen in de FATA ingeënt te krijgen. Het orale poliovaccin wordt ook toegediend aan ontheemde kinderen uit Waziristan die in de aangrenzende districten Bannu, Tank en Dera Ismail Khan zijn beland.

Volgens Durrani zijn meer dan 25.000 kinderen uit Orakzai Agency gevaccineerd in het district Hangu. Vijftigduizend kinderen in Jalozai kregen ook het vaccin. “Dat deze kinderen ontheemd zijn, werkt wat dit betreft in hun voordeel”, zegt hij. “Nu kunnen we ze beschermen tegen de belangrijkste kinderziekten.”

take down
the paywall
steun ons nu!