Pakistaanse maffia heeft Karachi in haar greep
Nieuws, Pakistan, Maffia -

Pakistaanse maffia heeft Karachi in haar greep

Wie vandaag zaken wil doen in de Pakistaanse havenstand Karachi, beschikt maar beter over zakken beschermingsgeld en tonnen lef. De zogenaamde bhatta-maffia perst iedereen af, van fabriekseigenaar tot eenvoudige winkelier.

dinsdag 25 september 2012 15:38
Spread the love

“Ontvoering in ruil voor losgeld en afpersing zijn hier de norm geworden”, zegt een vijftigjarige fabrieksbaas in Karachi. Hij prijst zich gelukkig dat hij maandelijks 50.000 roepie (509 euro) beschermingsgeld betaalt, terwijl anderen uit zijn omgeving veel meer moeten neertellen.

De afpersers, lokaal de bhatta-maffia genoemd, zijn doorgaans jonge mannen tot dertig jaar oud. Ze genieten de steun van de vier grootste politieke partijen. Sinds kort eisen ook de taliban een deel van de koek.

De afpersingsplaag begon ongeveer drie jaar geleden, zegt Anjum Nisar, gewezen voorzitter van de Kamer van Handel en Industrie in Karachi. Volgens hem was het probleem aanvankelijk beperkt tot geïndustrialiseerde zones als Korangi, maar is nu de hele stad eraan ten prooi gevallen, ook winkelbuurten en markten.

Kogel

“Het begint met een telefoontje waarin ze een absurd hoog bedrag eisen. Vervolgens geven ze je informatie over waar je kinderen studeren bijvoorbeeld. Als je weigert, sturen ze een kogel op met de mededeling ‘deze zal afgevuurd worden op jou of op een van je werknemers”, getuigt een winkelier anoniem.

“Omdat je weet dat deze bedreigingen echt zijn, onderhandel je over een bedrag”, verklaart een winkeleigenaar in de Tariqstraat, een van de populairste marktplaatsen van Karachi. “Als je naar de politie gaat om het telefoonnummer te laten traceren, zeggen ze je meestal doodleuk dat je beter betaalt.”

“Niet alleen de politie, die onderbemand is, ook ministers of parlementsleden drukken ons op het hart dat we beter tot een vergelijk komen”, vult zijn buurman aan. “De afpersing neemt epidemische vormen aan en valt niet meer te controleren.”

Winkeliers in de Plaza, de grootste marktplaats voor autoreserveonderdelen in Karachi, verklaren dat ze jaarlijks aan elke bende tussen de 5.000 en 10.000 roepie (39 tot 77 euro) betalen. Er zijn ongeveer zes benden, die allemaal opereren onder de paraplu van een politieke partij.

Werkloosheid

“Dan zijn er nog willekeurige telefoontjes waarin er binnen enkele dagen 200.000 tot 500.000 roepie (1540 tot 3900 euro) van ons geëist wordt”, zegt een zakenman in de Plaza.

Ook anderen verklaren aan IPS dat de maffia verschillende manieren heeft om geld af te persen. “Ze ontvoeren je en laten je naar je familie bellen met je eigen telefoon, om een bepaalde som geld in twee uur tijd te regelen. Binnen enkele uren ben je weer vrij”, aldus een man van eind de vijftig. Hij wil zich ook niet identificeren, wegens te gevaarlijk. “Deze jonge mannen zijn erg slim en kunnen dit artikel tegen me gebruiken.”

“Ze hebben een gemakkelijke manier gevonden om geld te verdienen”, voegt zijn vriend, ook anoniem, eraan toe. “Sommige van deze mannen zijn geschoold, vermoed ik. Maar hiermee verdienen ze veel meer. Bovendien zal het een kick geven om met een halfautomatisch pistool te zwaaien en grove taal te gebruiken om mensen de stuipen op het lijf te jagen.”

Volgens Nisar kan ook de werkloosheid een factor zijn. “Ongeveer drie miljoen mensen die hier jaarlijks op de arbeidsmarkt komen, vinden geen baan. Het gevolg is dat deze jonge werkzoekenden illegale manieren gebruiken om snel aan geld te geraken.”

Avondklok

De crisis slaat al hard toe in Pakistan, “en nu ondermijnen afpersers het economische potentieel van Karachi nog meer”, zegt Nisar. De kostprijs om hier zaken te doen is volgens hem veel hoger dan in andere steden in de regio.

“We betalen ons blauw aan privébeveiliging voor onze fabrieken en families – de 30.000 politieagenten op straat volstaan niet voor een stad van 18 miljoen inwoners. Daarenboven zijn de verzekeringspremies gestegen.”

De gewezen voorzitter van de Pakistaanse Vereniging van Importeurs en Verkopers van Auto-onderdelen, de 53-jarige Arshad Islam, heeft een oplossing: “Maak Karachi wapenvrij en deze mannen zullen bij hun zinnen komen.” Hij denkt ook aan de invoering van een avondklok.

“Tot deze maatregelen van kracht zijn, hebben we gevraagd dat de regering ons vergunningen geeft om wapens te houden”, besluit Nisar.

take down
the paywall
steun ons nu!