Telenet helemaal Amerikaans, en de consument?
Opinie, Nieuws, België, VS, Internet, Telenet, Bart Caron, Aandeelhouders, Televisiezenders, Liberty Global, Telecommunicatie, Kabeldistributie, Monopolievorming, Intercommunales, Internetabonnement -

Telenet helemaal Amerikaans, en de consument?

Het stond in de sterren geschreven: Telenet wordt helemaal een Amerikaans bedrijf. Liberty Global, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Telenet, wil ook de aandelen kopen waarvan ze (nog) geen eigenaar is. Dan zou Telenet niet op de beurs blijven. Liberty Global heeft nu iets meer dan de helft van de aandelen in bezit.

maandag 24 september 2012 20:30
Spread the love

Als dit doorgaat, vergroot de macht van Telenet sterk. Dat kan grote gevolgen hebben voor de consument. Immers, Telenet bezit in Vlaanderen een bijna-monopolie op televisiedistributie en een groot marktaandeel voor internet. De televisiedistributie is gematigd qua prijs, het internetabonnement is dat niet.

Een monopolist, die straks geen bindingen meer heeft met Vlaanderen, zal zijn winst tellen, meer dan een bekommernis uiten voor de betaalbaarheid en de toegang tot deze communicatie-instrumenten. Want dat bezit Telenet: de wegen waarlangs mailverkeer, internet, televisiecontent enz. wordt verspreid.

De overheid heeft bijna geen macht meer op dat terrein. Dat levert gevaar op voor de consument: de prijzen zullen stijgen, wegens te weinig concurrentie op deze markt.

Vlaanderen ontwikkelde, samen met intercommunales een hoogst innovatief product: de televisiedistributie via kabel. De toepassingen vandaag zijn divers, de toekomstmogelijkheden enorm. Helaas verkocht het deze infrastructuur voor een bord linzensoep aan Telenet. Dat bedrijf was qua aandeelouderschap in Vlaanderen verankerd, maar dat evolueerde naar een steeds meer internationaal aandeelhouderschap. Tot nu, de impact van Vlaamse aandeelhouders miniem is en morgen zelfs helemaal verdwijnt.

Het was een historische vergissing van Vlaanderen om de kabelinfrastructuur te verkopen. Het is alsof je de wegeninfrastructuur, of de spoorwegen zou verkopen aan een Amerikaans privébedrijf. Dat er private spelers concessiehouder zijn en op die markt actief kunnen zijn, dat kan perfect worden geregeld, maar de infrastructuur zelf verkopen was dom.

Deze move van Telenet zal de relatie met de Vlaamse televisiezenders ook niet ten goede komen. Ze klaagden dat de vergoeding die Telenet hen betaalt om hun programma’s te verdelen, te laag was, dat Telenet via banners bovenop hun programma’s reclame maakt voor haar eigen aanbod (Sporting Telenet, Prime e.a.) en zo kijkers wegzuigt. 

Dat de digicorder en digibox, die toelaten reclame bij uitgesteld kijken door te spoelen, hun reclame-inkomsten doet dalen. In het bijzonder de regionale zenders worden hard aangepakt. Telenet verlaagde eenzijdig de auteursrechtelijke vergoeding en nu dreigen die in de rode cijfers terecht te komen. Meteen een bewijs dat de liefde voor Vlaanderen toch niet zo groot is, regionale zenders zijn immers bouwstenen van sociale cohesie in de regio’s en gemeenten.

Het is duidelijk dat Liberty Global Telenet beschouwt als “één van onze meest succesvolle activiteiten”, beleefd uitgedrukt, of als een melkkoe, in mensentaal. Deze Amerikaanse speler is in Europa steeds actiever en Telenet toonde de weg.

We mogen daarom blij zijn dat de grootste concurrent, Belgacom, wel in Belgische overheidshanden is gebleven, voor een belangrijk deel althans. Op die manier controleert de overheid nog een deeltje van de markt van televisie en internet. Er is toch nog één ernstige concurrent over. Het zou een nieuwe historische vergissing zijn om dat bedrijf ook uit handen te geven.

Bart Caron

Bart Caron zetelt sinds 2004 in het Vlaams parlement voor Groen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!