Waarom het licht uitgaat bij de ene, maar nooit begint te branden bij de andere?
Actie Samenlevingsopbouw, Energie, wonen -

Waarom het licht uitgaat bij de ene, maar nooit begint te branden bij de andere?

zondag 23 september 2012 10:40
Spread the love

Elia en staatssecretaris Wathelet kunnen enkel besluiten, als er echt stroomvoorziening problemen opduiken, sommige rurale gebieden tijdelijk af te sluiten.

Los van het feit dat het nu pijnlijk duidelijk wordt dat men veel te lang heeft ingezet op kerncentrales en centrale productiepunten. Los van het feit dat men veel te lang de belangen van de producenten boven de belangen van de consumenten gesteld heeft. Los van het feit dat er gedurende decennia een compleet gebrek aan visie was op de energiemarkt.

Begrijpen wie begrijpen kan. Een ruraal, landelijk gebied verbruikt toch minder elektriciteit dan een stedelijk gebied?
Waarom dan rurale gebieden gedurende korte tijd afsluiten?

Heeft dit te maken met echte oplossingen of heeft dit te maken met politiek opportunisme. Een ruraal gebied weegt niet zo veel door bij de verkiezingen en  een dorpeling zijn geschreeuw klinkt blijkbaar niet zo hard als het geschreeuw van een stedeling.

Of zoek ik spijkers op laag water? Is het verbruik van een inwoner op het platteland inderdaad zo veel hoger dan het verbruik van een stedeling. Bestaan  daar cijfers over? Bestaan er vergelijkende cijfers over het verbruik van pakweg Vleteren en Oostende?

Na de stiefmoederlijke behandeling van het platteland als het over openbaar vervoer gaat, of over culturele manifestaties, dreigt er nu nog een Black out van het elektriciteitsnet.

Vreemd, want het is niet in Vleteren dat men de ene schreeuwerige lichtreclame na de andere ziet, het is niet in Vleteren dat de straten vervuild worden met stijlloze muziek.

Het is echter wel in Vleteren dat je op een mooie dag overal de was ziet te drogen hangen aan de draden, Het is wel in Vleteren dat de mensen proberen CO2 neutraal energie op te wekken met zonnepanelen en houtkachels.

Of weegt de kassa van het filiaal van de internationale winkelketen in de winkelstraat met topligging zwaarder door dan de landbouwer die zijn melk moet koelen of zijn pasgeboren  biggen warm moet  houden?

Ik zou voorstellen, heren van Elia en Wathelet , dat men de gebieden die het meest verbruiken per capita het er eerst moeten aan geloven. Dan kun je de regio’s waar er een black out is beperken in omvang en tijd. Dit zou ook een mooie beloning/ bestraffingmaatregel zijn voor mensen die wel of niet  energiezuinig leven.

Wat heel vreemd is dat iedereen dit zo maar klakkeloos aanneemt, nergens een journalist die vragen stelt over deze maatregel.
Niemand die het vreemd vindt dat de rurale landelijke gebieden geviseerd worden. Niemand die het vreemd vindt dat mensen thuis hun wasmachine niet meer mogen laten draaien tussen 18u en 20u, maar dat niemand dit vraagt aan wasserettes. Er komt geen commentaar op mensen die energieverslindende Jacuzzi’s in hun achtertuin hebben staan of op mensen met zwembaden.
Vreemd allemaal, zeer vreemd.

take down
the paywall
steun ons nu!