Met 8.000 op ManiFiesta 2012
Nieuws, Samenleving, België -

Met 8.000 op ManiFiesta 2012

Geneeskunde voor het volk en Solidair organiseren voor de 3e keer ManiFiesta, een feest van solidariteit, een familiefeest waar cultuur en politiek samengaan. Zelfs als je alleen voor de culturele of politieke programmapunten gaat, blijft het moeilijk kiezen. Er is zoveel te doen.

zondag 23 september 2012 19:18
Spread the love


doc

Het feest begint vrijdag en eindigt op zaterdagavond. Zaterdag brengen 64 bussen vanuit heel het land, festivalgangers naar Bredene.  ‘s Morgens jaagt nog een enkele bui de mensen naar de tenten, daarna is het prachtig. In totaal komen er 8000 bezoekers. Deze reportage toont de sfeer zoals ik ze ervaren heb. Vandaag is het niet moeilijk om extreem links te zijn. Vinden dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen of voorstander zijn van een publieke bank, is voldoende om in het vakje van extreem links gecatalogeerd te worden. Bij Geneeskunde voor het Volk mag je de organen op de juiste plaats puzzelen. Uit volle borst: ‘Sing for the Climate’. In het kinderdorp staan springkastelen, kunnen de kinderen zich creatief uitleven, staat een circustent, … Ook buiten het kinderdorp is er aandacht voor de jongsten. Een zelf getrapte smoothie smaakt dubbel zo lekker. Vakantiegevoel Vanuit het ManiFiesta kan je via een brug naar de duinen en de zee. Sommigen picknicken er met de volledige familie. De inkom is 12€ in voorverkoop. De bussen vanuit heel het land zijn gratis. Iedereen moet dit kunnen betalen. Er is een jongeren podium met veel rap en een kiosk met muziek en dans Tussendoor nog even de ‘Orde van Geneesheren’ begraven, terwijl de vele vrijwilligers het feest in goede banen leiden, de veiligheid, de inkom, … en de catering. runnen. Elke provincie heeft haar eigen tent waar je kan proeven van streek- en internationale gerechten. Mariela Castro en Olga Salanueva Arango krijgen bloemen. Olga Salnueva, echtgenote van een van de Cuban Five, heeft moeite haar emoties te bedwingen, te begrijpen als je ziet met hoevelen zij haar toejuichen. Er wordt voornamelijk Nederlands, Frans en Spaans gesproken. De debatten worden simultaan vertaald, zodat je ze via een hoofdtelefoon in je eigen taal kan volgen. De teksten van de speeches kan je in je eigen taal, van een groot scherm,  aflezen. Flashmob for Peace: ‘Stop NATO before it is too late’. ‘s Middags gaf Sandra Kim een indrukwekkend optreden, ‘s avonds Axelle Red. Ze komt graag naar Manifiesta omdat: “Hier de mensen aan de kar trekken” Buiten het optreden gaat het feest door. Nog een frietje steken of bij Che Presente een mojito drinken of salsales volgen of een muts passen? Voor mij eindigt de dag met een optreden van de Franse hip hop groep, ‘Sniper’. Mijn bus vertrekt om 21:30u, het is een goedgevulde dag geweest. Ik wou dat ik met twee was, want als ik het programma bekijk dan is er nog veel interessants dat ik niet gezien heb.

take down
the paywall
steun ons nu!