Foto Coop
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Coöperaties, Zwitserland, Coop, Migros -

Op zoek naar de kampioenscoöperaties Coop en Migros

Is er economisch leven naast kapitalistische bedrijven en overheidsbedrijven? Vooral de Zwitserse coöperatieve supermarktketens Coop en Migros bewijzen al vele decennia dat de beste ondernemers wel eens te vinden kunnen zijn in de samenleving, tussen staat en financieel kapitalisme in. DeWereldMorgen.be zoekt vanaf 24 september in een achtdelige reeks naar de vele redenen van hun succes.

vrijdag 21 september 2012 15:46
Spread the love

“Wij zullen onze managers nooit overdreven vergoeden zoals het op drift geslagen kapitalisme.” (Claude Hauser, Migros)

“Als Migros niet bestond, was Coop er nu niet meer.” (Felix Wehrle, Coop)
 

Dit is het korte overzicht van wat u de komende dagen te lezen krijgt.

1. Coöperaties, veel belangrijker dan we denken

Coöperaties zorgen voor meer jobs dan multinationals. En ze presteren beter als het er op aan komt de duurzame economie te creëren die we nodig hebben. Ze doen dat veel beter dan – jawel, dat hoeft gezegd – frauduleuze bankiers of op snelle winst beluste private equity fondsen. Raar dus dat zovelen zoals konijnen alleen maar naar de lichtbak van de beurzen kijken.
Klik hier voor het volledige artikel

2. Iedereen kent Carrefour of Aldi.
Tijd om Migros en Coop te leren kennen

Je hoeft maar tot in Zwitserland te reizen om een land te ontdekken waar niet Carrefour, Aldi of Lidl de grootste supermarktketens zijn, maar wel Migros en Coop. Dat zijn allebei coöperatieve bedrijven, en wel met een heel verschillende geschiedenis: Coop begon als klassieke coöperatie, Migros is zelfs gestart en kende succes als een naamloze vennootschap.
Klik hier voor het volledige artikel

3. Zijn dit de koplopers in duurzaamheid? Daar lijkt het sterk op

Kampioen in duurzame economie zijn, dat moet je verdienen elke dag. Bij Coop is het de uitdrukkelijke ambitie om wereldkampioen duurzaamheid te zijn. En bij Migros willen ze niet onderdoen, en wijzen ze op hun al heel vroege pioniersrol – al tientallen jaren geleden – in bijvoorbeeld loodvrije benzine, biologische producten of wasmiddel zonder fosfaat.
Klik hier voor het volledige artikel

4. “Coop is wereldkampioen duurzaamheid.”

“De sympathie voor Coop is er nooit voor een multinational als Danone, niemand houdt van Danone.” (Felix Wehrle, Coop)

“We hebben nog altijd afgevaardigden, regionale raden en raden van bestuur. Maar we koesteren niet langer de illusie dat we daarom een echt democratische organisatie zijn.” (Felix Wehrle, Coop)

Felix Wehrle maakt deel uit van de directie van Coop, is de voormalige verantwoordelijke voor communicatie, en vooral, hij lag al die tientallen jaren mee aan de basis van het verduurzamen van de handel van Coop. Een prima gespreksfiguur voor een rechttoe-rechtaan interview vol ‘parler vrai’.
Klik hier voor het volledige artikel

5. Migros: het geschenk van Duttweiler voor de Zwitsers

“Onze managers hoeven zich niet bezig te houden met het aankondigen van herstructureringsplannen en ontslagen om het vertrouwen van de investeerders te bewaren.” (Claude Hauser, Migros)

“Onze managers hebben totaal geen financiële zorgen, heel anders dan de baas van Delhaize, ze zitten echt in de cockpit.” (Claude Hauser, Migros)

Ze zitten aan de top van bedrijven met een omzet van meer dan twintig miljard euro, hebben soms iets van ‘oude knarren’, maar zitten niet verlegen om forse uitspraken.
Net als Coop is Migros sterk aanwezig in elke Zwitserse stad, in elk dorp van enig belang. Voor zowat alles kan je er terecht. Dit is allemaal de verre erfenis voor de Zwitsers van ene Gottlieb Duttweiler, stichter en succesvol bedrijfsleider van Migros. Die had geen kinderen en zag drie mogelijkheden: het bedrijf geven aan het management, aan het personeel of aan de klanten. Hij koost voor dat laatste en maakte er een coöperatie van.
Klik hier voor het volledige artikel

6. De vrouwen van Coop: op zoek naar de kracht achter zoveel duurzaamheid

Coop presenteert zich graag als wereldkampioen duurzaamheid. En inderdaad zijn de ecologische en sociale prestaties van deze Zwitserse coöperatieve supermarktketen indrukwekkend. Op zoek dus naar het geheim van dit succes, ook bij de vrouwen van Coop. Bij wie kunnen we beter terecht dan bij projectmanager duurzaamheid Emma Arvidsson?
Klik hier voor het volledige artikel

7. De vrouwen van Coop: hoe sociaal is dit bedrijf?

Het gesprek met Emma Arvidsson over de duurzame prestaties van Coop was toch vooral gefocust op de ecologische aspecten van duurzaamheid, tijd om ook naar de mens te kijken. De juriste Claudia Baumgartner is verantwoordelijk voor de relaties tussen bedrijf en medewerkers.
Klik hier voor het volledige artikel

8. Maatschappelijk ondernemen, uitweg uit vele crises?

In het afsluitende artikel vragen we ons heel kritisch af wat de werkelijke kracht is van maatschappelijk ondernemen om opnieuw greep te krijgen op onze crisiseconomie en wat we kunnen leren uit de prestaties van Coop en Migros. Hoe belangrijk is het dat samenlevingen zelf economisch initiatief ontwikkelen, naast privébedrijven en overheden? En hoe komt het dat Vlaanderen en België zo slecht presteren? Wij zijn bijvoorbeeld het enige land in de verre omgeving zonder eigen coöperatieve bank. Waarom kan hier niet wat elders wel kan?
Klik hier voor het volledige artikel
 

Deze artikelreeks kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos

DeWereldMorgen.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!