Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen, PvdA, GAS-boetes, Occupy antwerpen -

Occupy Antwerpen en PVDA betwisten GAS-boetes van A

Vandaag verschenen PVDA en Occupy Antwerpen voor de rechtbank in Antwerpen om de hen opgelegde GAS-boetes te betwisten. De zaak is uitgesteld tot 22 oktober, omdat er nog stukken ontbreken in het dossier van de tegenpartij. Zowel Occupy als PVDA zijn van mening dat GAS-boetes misbruikt worden om kritische stemmen de mond te snoeren. “GAS-boetes zijn ondemocratisch omdat degene die ze uitschrijft zowel betrokken partij als rechter is", vindt Peter Mertens.

donderdag 20 september 2012 17:12
Spread the love

Hondenpoep en kritische stemmen

GAS of Gemeentelijke Administratieve Sancties zijn initieel in het leven geroepen om hondenpoep en geluidsoverlast op gemeentelijk vlak aan te pakken, maar zijn vandaag de dag niet meer weg te slaan uit de media. Alle gemeenten zijn op hun manier aan het experimenten met de definitie van de term ‘overlast’ en wat er al dan niet onder valt. Luide muziek op de gsm, sneeuw voor de deur die niet snel is opgeruimd, op een bankleuning zitten, dronken op straat lopen, flyeren op de openbare weg en niet toegelaten ludieke acties: voor al deze zaken zijn al GAS-boetes uitgeschreven.

Antwerpen is pionier in het aftasten van de grenzen van GAS-boetes. Volgens de stad is het een efficiënt middel om overlast te bestrijden, maar actievoerders vinden dat GAS-boetes misbruikt worden als repressie-instrument om sociale en politieke acties in de kiem te smoren.

GAS-grenzen: overlast en overlastpreventie

Zowel PVDA als Occupy Antwerpen kregen GAS-boetes omdat ze actie voerden. Het aftasten van de GAS-grenzen gaat nog verder in Antwerpen. Twee leden van Occupy Antwerpen kregen zelfs een GAS-boete omdat ze de intentie zouden hebben gehad om actie te voeren.

Sarah Wagemans en Rafa Grinfeld van Occupy Antwerpen hebben elk drie GAS-boetes gekregen omdat ze zogenaamd geïdentificeerd zijn als leiders van de Occupy Antwerpen beweging, die niet-toegelaten acties organiseerde. “Het bewijs van ons zogenaamd leiderschap is dat ze ons op de drie bijeenkomsten van Occupy Antwerpen op tijd hebben zien aankomen en vertrekken. Een ander bewijs is volgens de stad dat ik potloden bij me had en er iets mee op een bordje heb geschreven, en dat ik na de actie alles mee heb helpen opruimen en netjes in de vuilbak heb gegooid”, aldus Sarah Wagemans.

Een van de drie GAS-boetes kregen Sarah Wagemans en Rafa Grinfeld zelfs preventief, omdat ze de intentie zouden hebben gehad om actie te voeren aan het Astridplein. “We zijn toen een uur voor de actie zou beginnen opgepakt en naar het politiebureau gebracht. We werden ook gefotografeerd en onze vingerafdrukken zijn genomen”, zegt Wagemans.

Ook Mie Branders, dokter bij Geneeskunde voor het Volk en lid van PVDA kreeg in de winter van 2011 een GAS-boete na en symbolische griepvaccinatie-actie. Met de actie wilden ze de toenmalige schepen van sociale zaken Monica Deconinck vragen om alle 65 plussers van Antwerpen aan te schrijven, om hen aan te sporen zich te laten vaccineren tegen griep. “We zagen dat de actie in Hoboken een groot effect had; de vaccinatiegraad van 65-plussers nam met 40 procent toe. Om die reden wilden we deze houden voor heel de stad. Voor de Grote Markt kregen we geen toelating, dus voerden we de symbolische vaccinatie-actie aan café den Bengel tegenover de Grote Markt. Alles is netjes verlopen en toch kregen we een GAS-boete”, zegt Mie Branders.

De recentste en frappantste GAS-boete voor een politieke actie was nog geen maand geleden aan het justitiepaleis van Antwerpen waar PVDA en een 50-tal sympathisanten zich verzamelden. Aanleiding is de rechtszaak die de partij had aangespannen tegen de stad Antwerpen wegens het ingestelde verbod op verkiezingsborden in de stad.

GAS-korting

Zowel Occupy Antwerpen als PVDA stapten naar de rechter om de GAS-boetes te betwisten. Beiden kregen ook na enkele maanden korting op de boetes. “We moesten na een jaar plots 75 euro in plaats van 150 euro betalen. Betekent het dan dat de zogenaamde overlast die we met onze symbolische griepvaccinatie-actie veroorzaakten maar half zo groot is als initieel ingeschat door de ambtenaar van dienst?”, vraagt Mie Branders zich lachend af.

“Het gaat ons om het principe en niet om de hoogte van de boete”, zegt Sarah Wagemans van Occupy Antwerpen. Het is goedkoper voor ons om die gehalveerde boetes te betalen dan om naar de rechtbank te stappen, maar als we dit laten passeren is het hek van de dam. We hebben nu via Occupy Antwerpen geld ingezameld om naar de rechtbank te stappen maar niet iedereen heeft die mogelijkheid”. Er zijn andere manieren om aan een samenleving te werken, voegt Rafa Grinfeld van Occupy Antwerpen eraan toe.

Scheiding van machten

Peter Mertens beaamt dat dit ook de reden is waarom de PVDA de GAS-boetes betwist. “GAS-boetes zijn een fundamenteel democratisch probleem. Niet alleen omdat ze worden gebruikt om kritische stemmen de mond te snoeren, het is ook juridisch een probleem van scheiding van machten: degenen die de boetes uitschrijven zijn tegelijkertijd ook rechter. We willen later bij hogere instanties die principes van GAS-boetes aanvechten, op basis van het gebrek aan scheiding van machten”, aldus Peter Mertens.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!