Verslag, Nieuws, Europa, Politiek, Economische crisis, Europese Unie, Frankrijk, Arabische lente, Fête de l'humanité, PCF, Franse Communistische Partij (PCF) -

Fête de l’Humanité: links is de oplossing

Afgelopen weekend vond in het Franse La Courneuve de 77ste editie van het Fête de l’Humanité plaats. Van 14 tot 16 september kwamen er maar liefst 700.000 bezoekers naar de weide. Dit jaar stonden twee thema’s in de kijker: besparingen en internationale solidariteit.

woensdag 19 september 2012 12:50
Spread the love

L’Humanité

Het medium l’Humanité kent een lange geschiedenis. Het werd opgericht in 1904, en sinds 1930 organiseert het ook het Fête de l’Humanité. In haar beginjaren was het medium sterk gelieerd aan de Franse Communistische Partij (PCF), die tot op vandaag nog altijd bestaat en een belangrijke rol speelt binnen de linkse politiek in Frankrijk.

Vandaag de dag heeft l’Humanité echter een onafhankelijke positie en brengt het elk jaar duizenden linkse krachten samen op het Fête de l’Humanité.

Neen tegen besparingen

De boodschap die de mainstream media en de politieke partijen naar buiten brengen omtrent de economische crisis is, aldus de bezoekers, misleidend en vaak niet correct. Vooral de Europese crisis wordt verkeerd benoemd. Europa maakt geen schuldencrisis door, maar wel een bankencrisis.

Daarom dat er de komende jaren oppositie zal worden gevoerd tegen de besparingen die de EU voorschrijft. Programmapunten zoals een financiële transactietaks etcetera zullen linkse thema’s blijven.

Internationale solidariteit

Het jaar 2011 is dat van de Arabische Lente, en dit zal waarschijnlijk niet veranderen in 2012. De islamisten die de macht hebben in Egypte, Tunesië en Marokko voeren de agenda’s uit van het IMF en het neoliberalisme. Solidariteit met progressieve krachten in de Arabische wereld is van essentieel belang.

take down
the paywall
steun ons nu!