Verhuis je bedrijf, de burger zal het betalen!

Verhuis je bedrijf, de burger zal het betalen!

maandag 17 september 2012 14:05
Spread the love

Het lijkt onwaarschijnlijk maar op 18 september zullen het Vlaamse en Brusselse gewest een studiedag organiseren. Die studiedag zal bedrijven helpen, aanmoedigen zelfs om hun boel op te pakken en te veruizen naar het buitenland. De studiedag zelf zal plaatsvinden in Terhulpen. Juist, what’s in a name.

Juist, want daar weer de discussie nu volop aan de gang zou moeten zijn om meer jobs te creëren gaan Vlaanderen en Brussel een studiedag organiseren over. De dag wordt georganiseerd door Kluwer en navraag leert dat geïnteresseerden tussen vijf en zeshonderd euro betaalden om de dag te mogen bijwonen. En van dat bedrag betalen u en ik de helft terug. De studiedag wordt immers ondersteund door Fiscaal Informatief wat betekent dat men subsidies krijgt.

Die studiedag kan de burger dus een slordige 15.000 euro gaan kosten en nog veel meer als er ook maar één bedrijf besluit te delokaliseren. Kluwer zegt dan wel dat de dag ook gaat over de valkuilen van delokalisatie. Ons lijkt het eerder dat men gaat zeggen wat de valkuilen zijn en hoe men er best mee om kan gaan.

Veel tijd en moeite moeten we niet doen om de waarheid de achterhalen. Onder de catchy name:”Should i stay or should i go” vinden we het programma van de dag terug.

Bij de trainers vinden we onder andere Christian Chéruy, advocaat en lid van de Algemene fiscale praktijk en van de praktijkgroep Life sciences in Brussel. Deze waarschuwde na de nota Di Rupo in 2011 voor een massale verhuis van onze bdrijven. “Toch lijdt ons land reputatieschade”, zei Christian Chéruy van het advocatenkantoor Loyens & Loeff België. “Bovendien heeft de regering geen fiscale visie. De overheid snijdt weer in de fiscale gunstregimes voor het bedrijfsleven.”

Nu bedrijven toch niet massaal lijken te verhuizen vindt hij dus samen met het Vlaamse en Brusselse gewest dat hij die maar zelf moet beginnen orkestreren. Maar wat staat er zoal allemaal op het programma?

Juridische, fiscale en sociale aspecten van delokalisatie van bedrijven

‘Stay or go?’

? Transfer price? Exit tax? Zetelverplaatsing, …
? Welke mogelijkheden zijn er om uw bedrijf ‘te verplaatsen’?
? Wat is de impact ervan op uw situatie?
? Hoe vermijdt u problemen?

Topsprekers die veelvuldig delokalisaties begeleiden, adviseren u aan de hand van recente cases over alle aspecten pro en contra die u in kaart moet brengen.

Toch delokaliseren? Dit moet u weten:

? Wat zijn frequente gastlanden?
? Wat hebben ze te bieden, voor wie?
? Hoe vermijdt u de valkuilen?

Ga een open discussie aan met binnen- en buitenlandse experten die dagdagelijks met delokalisaties te maken hebben.

Een minuutje surfen zegt dus zowat alles. Heb je een farmaceutisch bedrijf dat zijn zenuwcentrum naar Azië wil verhuizen, een grondstoffentrader die een nieuwe thuis zoekt in Luxemburg of een onderneming die na zowat een eeuw activiteiten op Belgische bodem wil verkassen naar Zwitserland?

Om 12u00 staat dan de knaller op het programma:

12.00 uur: Sociaal recht: de aspecten waar u niet omheen kunt

Wat voorziet het arbeidsrecht?

Worden behandeld: collectief ontslag, zetelverplaatsing, emigratie (van het management)
U leest het goed. Hoe moet een werkgever omgaan met collectieg ontslag, anders gezegd hoe kan hij er best voor zorgen dat u en ik de straat op worden gesmeten. Langs de andere kant ook alvast enkele tips over hoe het management kan ‘emigreren’ en dus haar job zal behouden.

Leuk om weten dat wij als belastingbetaler dus zelf betalen om ontslagen te kunnen worden op een zo makkelijkst mogelijke manier. Kris Peeters liet weten toch een beetje verveeld te zitten met deze studiedag. Voka en Bart De Wever hebben we deze keer nog niet gehoord.

take down
the paywall
steun ons nu!