KGDennisTyfusvleesboekdwerg
Interview, Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Muziek, Antwerpen, Scheld'Apen, Ultra Eczema, Dennis Tyfus, Bruismelk -

Tyfus bruist in eigen melk

ANTWERPEN - Zevenkoppig kunstenaar Dennis Tyfus wilde voor dit interview, naar aanleiding van Ultra Eczema's jaarlijkse Bruismelk-festival dat op 15 september in Scheld'Apen in Antwerpen plaatsvond, zelf zijn woorden typen. Alleen zo kon hij zeker zijn dat het echt zijn eigen woorden waren. Dames en heren, graag uw applaus voor de woorden van de heer Tyfus!

maandag 17 september 2012 11:40
Spread the love

Wat kunnen we verwachten van een festival als Bruismelk?

“Verwacht er zo weinig mogelijk van, dan kan het alleen maar meevallen. De bedoeling is, zoals bij elke Ultra Eczema-avond of zoals bij de publieke momenten in het Stadslimiet – of de Stadslimiet – om zowel de oren als de ogen een massage te bezorgen. Het kan uiteraard zijn dat beide lichaamsdelen de zooi die hen wordt voorgeschoteld niet verdragen. Dan is er maar één oplossing: huiswaarts, waar u de knop weer gewoon in de vertrouwde richting draait!”

Kun je iets vertellen over Sven-Åke Johansson, Coolhaven, Eli Keszler, Ashley Paul en Niños du Brasil?

“Dat zou ik kunnen proberen, maar meestal leidt dat tot verwachtingen en dan is de legendarische ‘ik had er toch meer van verwacht’ nooit ver weg. Sven-Åke Johansson is een beeldend en geluidskunstenaar die me al heeft verbaasd door stuurs naar een kartonnen plaat te staren, Coolhaven heeft er al voor gezorgd dat er een terminale grijns op de pudding verscheen, Eli Keszler zal hopelijk de zigeunerkinderen van de buren een lesje leren. Ik laat me gaarne aansteken door Ashley Paul en vier uiteindelijk hoogstwaarschijnlijk veel te vroeg carnaval met Niños du Brasil!”

Wat is MSS MEESTERD? Waarom geven jullie het uit? En wat wordt de inhoud van de zesde editie?

“Mss Meesterd is sinds april van dit jaar een maandelijks Ultra Eczema-tijdschrift dat tracht te bundelen wat er voorbij vliegt. Deze keer wordt het een tweehonderd pagina’s tellende krant die men aan de poorten van het Bruismelk-festival gratis meekrijgt. Daarna kunnen zij die dat willen de krant ook nog aankopen. De krant bevat tweehonderd snelle tekeningen die ik samen met de IJslandse kunstenaar Sigtryggur Berg Sigmarsson maakte tijdens zijn laatste bezoek aan ons land. Waarom? Omdat we dat al langer van plan waren en zo veel pagina’s zelf nooit zouden kunnen betalen.”

Na Gunther is er nu Stadslimiet (is het ‘het’ of ‘de’ geworden?) Wat gebeurde er in Gunther, wat gebeurt er in Stadslimiet en hoe leg je dat uit aan iemand die er nog nooit is geweest?

“Gunther is ontstaan wegens een nijpend plaatsgebrek. Vaast Colson en ikzelf hadden beiden een grote nood aan een plek buiten onze respectievelijke woonplaatsen om te werken en om er kleinigheden te organiseren die elders niet echt tot hun recht kwamen. Aangezien de huisbaas van Gunther in erge mate aan zinsverbijstering leed, hebben we besloten om ons elders te vestigen. Je kan wel stellen dat de of het (laat de volksmond het werk doen!) Stadslimiet een verderzetting is van gedane zaken die geen keer nemen.”

Verder nog ergens mee bezig?

“Ultra Eczema bestaat dit jaar vijftien jaar. In november en december is er daarom een UE-overzichtstentoonstelling te zien in Ruimte LLS 387 te Antwerpen. Met wat geluk komt er ook een overzichtsboek en zal er elke zaterdag een performance of concert te zien zijn tijdens de tentoonstelling. Verder komen er naast de maandelijkse Mss Meesterd-editie dit jaar ook nog platen uit van Ze Barbies, Bernd Lohaus, Paul Devree, Gust Gils, Ninos du Brasil, Crimpers, Vaast Colson etc.”

Wat vind je van Benjamins kunstwerk ‘Handvest voor een actieve medewerking van de podiumkunsten aan een transitie naar rechtvaardige duurzaamheid’?

“Ik vind Benjamin een heel goede kunstenaar. Ik heb een aantal keer met hem samengewerkt, wat telkens als ‘zeer lollig’ kon worden omschreven. Ik heb het handvest gelezen. ik begrijp het wel, uiteraard. En goed dat jullie eraan meewerken. Ik vind het goed dat een manifest radicaal is en hoop dan ook dat iedereen er naar hartelust en met een glimlach aan meewerkt.”

“Voor het festival dat ik organiseer zijn de regels die in het manifest staan echter niet toe te passen. De mensen die ik heb uitgenodigd kunnen onmogelijk zes weken op een boot zitten en aan een zeventigjarige kunstenaar uit Berlijn ga ik niet vragen om negen uur op de trein te zitten bijvoorbeeld. Bruismelk is voor mij altijd een moment geweest voor een extra inspanning en ook een kans om mensen uit te nodigen die anders onbetaalbaar zijn, zoals Charlemagne Palestine, Anton Rruhin, Rudolf Eber etc.”

“Daarnaast zie ik Ultra Eczema-avonden als een deel van mijn praktijk als kunstenaar en wil ik daarbij niet geconfronteerd worden met restricties, zoals ik ook in een galerij niet met beperkingen wil omgaan.”

“De neerwaartse spiraal richting mijn eigen pubertijd (waar grote stoofpotten vol vegetarische brij op een vuur stonden te pruttelen tot de vulling ervan weinig of geen smaak meer bevatte) vind ik zoals geweten tevens een vreselijk idee, maar dat zal wel iets met een zekere gulzigheid en de enorm dikke worm in mijn maag te maken hebben waardoor ik dagelijks acht keer tracht te eten van onze voedseloverschotten, nog zo’n ecologisch probleem.”

Zaterdag 15 september: Bruismelkfestival in Scheld’apen, Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!