Kutkritiek als promotie voor boek Maarten Inghels

Kutkritiek als promotie voor boek Maarten Inghels

dinsdag 11 september 2012 11:17
Spread the love

In De Morgen van vandaag (11 september) staat een artikel met als titel ‘Uitgever steekt kritiek in brand’.  Het is bedoeld als promotie voor de nieuwe roman van Maarten Inghels, maar de redactie van De Morgen heeft dat blijkbaar niet door.

Een fait-divers opkloppen, daar zijn ze goed in bij De Morgen. “Een boekpresentatie haalt zelden het nieuws”, schrijft redactrice Sofie Mulders. “Tot nu.” Tot nu, ja, omdat zij erover in de krant schrijft. Uitgever Harold Polis van De Bezige Bij zou tijdens de boekpresentatie van ‘De handel in emotionele goederen’ van Maarten Inghels de ‘kutrecensie’ uit De Standaard in brand hebben gestoken.

Sofie Mulders was er zelf niet bij, maar vond het berichtje op Facebook en voelde vervolgens de uitgever aan de tand die zei dat hij gewoon een stuk papier in brand had gestoken dat symbool moest staan voor die ‘kutrecensie’. Vijf seconden had het geduurd.

Dat was alles, maar De Morgen vond het toch de moeite om er een artikel aan te wijden, waarin zelfs verwezen werd naar de boekverbrandingen uit de jaren dertig door de nazi’s, je kon het zo gek niet verzinnen.

Een mooiere promotie voor het boek konden Inghels en Polis zich waarschijnlijk niet inbeelden. Een recensie over het boek heb ik in De Morgen nog niet gelezen, wél een paginagroot interview met de schrijver dat volgende inleiding meekreeg: “Reikhalzend werd uitgekeken naar de eerste prozaworp van dichterstalent Maarten Inghels (24)”.

Reikhalzend? Ik geef toe dat ik al maanden wakker lig van dit debuut en blij ben dat ik het nu eindelijk kan kopen.

MISSELYk

take down
the paywall
steun ons nu!