Nieuw-Zeeland maakt van rivier rechtspersoon
Nieuws, Milieu, Nieuw-Zeeland, Whanganui, Maori -

Nieuw-Zeeland maakt van rivier rechtspersoon

BRUSSEL, 7 september 2012 ( IPS ) — Nieuw-Zeeland geeft de rivier de Whanganui de status van rechtspersoon. Daarmee krijgt de Whanganui, de derde grootste rivier in het land, net als een bedrijf rechten en belangen.

vrijdag 7 september 2012 14:22
Spread the love

In een raamakkoord dat vorige week afgesloten werd tussen de overheid en de Whanganui River iwi, de lokale Maori, wordt afgesproken dat de rivier een rechtspersoonlijkheid krijgt, vergelijkbaar met die van bedrijven. Het akkoord is een belangrijke overwinning voor de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en komt er na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

De rivier wordt nu erkend als een “geïntegreerd, levend geheel”, met rechten en belangen. De rivier krijgt twee voogden, waarvan de ene aangewezen wordt door de overheid en de andere door de Maori.

In de meeste landen hebben rivieren geen enkel recht, en kunnen ze geen rechtszaak aanspannen als ze bedreigd worden. Ecuador kende dergelijke rechten vier jaar geleden wel toe aan rivieren en wouden in een nieuwe grondwet.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!