Nieuw-Zeeland maakt van rivier rechtspersoon
Nieuws, Milieu, Nieuw-Zeeland, Whanganui, Maori -

Nieuw-Zeeland maakt van rivier rechtspersoon

BRUSSEL, 7 september 2012 ( IPS ) — Nieuw-Zeeland geeft de rivier de Whanganui de status van rechtspersoon. Daarmee krijgt de Whanganui, de derde grootste rivier in het land, net als een bedrijf rechten en belangen.

vrijdag 7 september 2012 14:22
Spread the love

In een raamakkoord dat vorige week afgesloten werd tussen de overheid en de Whanganui River iwi, de lokale Maori, wordt afgesproken dat de rivier een rechtspersoonlijkheid krijgt, vergelijkbaar met die van bedrijven. Het akkoord is een belangrijke overwinning voor de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en komt er na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

De rivier wordt nu erkend als een “geïntegreerd, levend geheel”, met rechten en belangen. De rivier krijgt twee voogden, waarvan de ene aangewezen wordt door de overheid en de andere door de Maori.

In de meeste landen hebben rivieren geen enkel recht, en kunnen ze geen rechtszaak aanspannen als ze bedreigd worden. Ecuador kende dergelijke rechten vier jaar geleden wel toe aan rivieren en wouden in een nieuwe grondwet.

take down
the paywall
steun ons nu!