foto van petitie site Avaaz
Rimsha +Pakistan +blasfemie -

Rimsha en de godslasteraars

donderdag 6 september 2012 18:40
Spread the love

Haar naam schijnt zoiets te betekenen als het mooiste meisje dat je ooit gezien hebt, of zult zien. Haar ogen loensen licht op de enige foto die ik van haar ken. Haar leeftijd wordt betwist, maar men is het erover eens dat ze niet ouder dan veertien jaar kan zijn. Sommigen beweren dat ze lijdt aan het syndroom van Down. Ze heeft de raafzwarte haren die Indiase en Pakistaanse vrouwen met elkaar gemeen hebben, glanzend en bijna net zo geliefd door pruikenmakers als de beroemde Braziliaanse haren. Ze is wereldnieuws, maar waarschijnlijk weet ze daar zelf niets van.

Rimsha Masih uit Mehrabad in Pakistan zit in een zwaarbewaakte gevangenis, beschuldigd van de gevaarlijkste misstap denkbaar: blasfemie. Daar staat de doodstraf op, of levenslang. Al bijna drie weken. Een klein meisje in een cel. Omdat ze pagina’s uit de Koran zou hebben verbrand. Dit analfabete meisje uit een sloppenwijk. Een Christen meisje. En deze laatste toevoeging is het hete vuur in Rimsha’s hel: Ze is geboren in een gezin met de verkeerde religie op de verkeerde plaats in de verkeerde tijd tussen een heleboel verkeerde mensen met conflicterende, en ja ook verkeerde, belangen.

De plaatselijke imam, Khalid Jadoon Chishti, deed aangifte. Hij was op de hoogte gebracht van Rimsha’s misdaad (de verbranding van pagina’s uit het heilige boek) door een buurman van het meisje. Er wordt gefluisterd dat diezelfde buurjongen de oudere zus van Rimsha ten huwelijk had gevraagd, en was afgewezen. Een wraakzuchtige gewezen aanbidder, zelf analfabeet en niet in staat de Koran te lezen.

De blasfemie wet in Pakistan staat erom bekend dat deze gebruikt wordt om persoonlijke vetes uit te vechten. Shotgun, no challenge. Als je van iemand af wil, beschuldig je hem of haar van blasfemie. Het is zelfs levensgevaarlijk om aan de wet te tornen of het publiekelijk op te nemen voor een slachtoffer van de barbaarse regel.
Twee prominente politici Salman Taseer en Shahbaz Bhatti hebben dit met hun leven moeten bekopen, vorig jaar nog. Salman Taseer werd nota bene vermoord door zijn eigen lijfwacht, nadat hij het opnam voor de Christelijke Asia Bibi die was veroordeeld onder de ‘zwarte wet’. Zijn moordenaar wordt door velen bewierookt als een nationale held. De rechter die hem schuldig verklaarde, is het land ontvlucht en Asia Bibi zit nog gevangen.

Alleen al door de beschuldiging van godslastering, is het leven van de minderjarige Rimsha in gevaar. En daarmee dat van haar familie en buren. Die zijn massaal uit hun gehuurde krotten weggetrokken. Saignant detail is dat de verhuurder een rijke Moslim is die behalve huisbaas ook werkgever is van Christenen. Amjad is een soort koppelbaas van goedkope arbeidskrachten voor huishoudelijke en lage baantjes. Uit angst voor represailles vluchtten de Christelijke buren van Rimsha na haar arrestatie massaal weg uit hun vervallen huizen en kwamen ook niet opdagen voor werk. Dubbel verlies voor Amjad.

Op zaterdag 2 september arresteerde de Pakistaanse politie imam Khalid Jadoon Chishti. Aanklacht: blasfemie. Getuigen hebben verklaard dat Chisthi pagina’s uit de Koran scheurde en bij de as deed die als bewijs diende dat Rimsha aan heilig boekverbranding deed.

Ondertussen scharen leiders uit de Pakistaanse en Indiase Moslim gemeenschap zich achter het jonge meisje en roepen om herziening van de wet. Volgens boze tongen doen ze dit enkel om deze wet te kunnen handhaven.

Kortom: iedereen houdt zich ermee bezig en de meesten doen dat uit eigen belang, om geld of macht. Christenen en Moslims slijpen hun messen voor weer een religieus dispuut dat, zoals zo vaak, nare gevolgen kan hebben en waar de allerarmsten ongetwijfeld weer de dupe van zullen zijn. De hele Rimsha-kwestie wordt door Islamofoben aangegrepen om maar weer eens aan te tonen hoe ‘achterlijk’ die godsdienst is.

En ondertussen zit een tiener in een rottende cel zich af te vragen wat er ‘in Godsnaam’ is gebeurd. Al bijna drie weken.
Morgen wordt ze voorgeleid.

Haar ouders hebben een petitie geopend op Avaaz, gericht aan de Pakistaanse president Zardari: Save my daughter! Op donderdag 7 september 2012 om 14.33h hebben 1.051.426 mensen getekend. En dat is geen geloofskwestie, geen hebzucht, geen machtsstrijd, maar gewoon menselijk medeleven voor een kind dat onrecht is aangedaan. Zwaar onrecht. De eigenlijke godslasteraars zijn degenen die haar dit aandoen én de gelaten toeschouwers, ongeacht het geloof dat zij wel of niet aanhangen.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op:
Guardian World Pakistani girl accused of Qur’an burning could face death penalty, 19.08.2012
Asianews.it Free Rimsha Masih, the 11-year-old disabled girl arrested for blasphemy, Indian leader says, 25.08.2012
Persecution, What’s next for jailed Pakistani Christian girl? 27.08.2012
Guardian UK Pakistani Muslim leaders support Christian girl accused of blasphemy 27.08.2012,
Guardian Pakistani girl accused of Qur’an burning is a minor, say medics, 28.08. 2012,
CNN Police: Muslim cleric framed girl in Pakistan blasphemy case 02.09.2012,
The Express Tribune When will Rimsha be released? 05.09.2012
The news, The economics of hate, 06.09.2012
en op berichten en direct messages van Pakistaanse twitteraars

take down
the paywall
steun ons nu!