Chemicaliën doden meer dan miljoen mensen per jaar
Nieuws, Afrika, Pesticiden, Volksgezondheid, Chemicaliën -

Chemicaliën doden meer dan miljoen mensen per jaar

BRUSSEL, 6 september 2012 ( IPS ) — Het snel toenemende gebruik van chemicaliën wereldwijd vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, zegt het VN-milieuagentschap UNEP. Overheden en industrie moeten dringend de handen ineen slaan om de risico's te verminderen.

donderdag 6 september 2012 19:39
Spread the love

De productie van chemicaliën blijft wereldwijd groeien. In Noord-Amerika en Europa wordt de groei van 2012 tot 2020 geschat op 25 procent, in Afrika en het Midden-Oosten op 40 procent en in Azië zelfs op 50 procent.

“Van de meer dan 140.000 chemicaliën die vandaag op de markt zijn, is maar van een fractie onderzocht wat de gevolgen zijn voor mens en milieu”, stelt het agentschap in een nieuw rapport. Het gebruik van chemicaliën in de industrie en de landbouw is daardoor wereldwijd bij de vijf grootste doodsoorzaken, goed voor meer dan een miljoen doden per jaar en vele malen meer gewonden en zieken.

Afrika

Volgens het rapport kunnen de gezondheidskosten in Afrika ten zuiden van de Sahara  voor ziektes die verband houden met pesticidengebruik groeien tot 70 miljard euro. De geschatte kost van pesticidenvergiftiging is er op die manier groter dan het totale budget aan internationale hulp voor basisgezondheidszorg in de regio, als de strijd tegen hiv/aids niet meegerekend wordt, aldus UNEP.

“Wereldwijd, en met name in ontwikkelingslanden en opkomende economieën, zijn gemeenschappen meer en meer afhankelijk van chemische producten, van meststoffen en petrochemische stoffen tot plastic, voor hun economische ontwikkeling en verbeterde levensomstandigheden”, zegt UNEP-directeur Achim Steiner. “Maar de voordelen van chemicaliën mogen niet ten koste zijn van de menselijke gezondheid en het milieu. Vervuiling en ziekte als gevolg van een ondoordacht gebruik, productie of wegwerpen van chemicaliën kunnen zelfs een hinderpaal vormen voor belangrijke ontwikkelingsdomeinen. Ze vervuilen watervoorziening of bedreigen voedselveiligheid, welzijn of productiviteit.”

Economie

De gevolgen zijn ook voelbaar voor de economie. “Het wereldwijde economische verlies door een slecht beheer van volatiele organische componenten bijvoorbeeld wordt geschat op 186 miljard euro”, stelt het rapport. “Milieuschade in China heeft de Chinese commerciële visserij 500 miljoen euro gekost. In de VS leidde een ongeregeld gebruik van pesticiden tot een kost van 1,1 miljard euro voor verloren gewassen.”

Overheden en industrie moeten dringend de handen ineen slaan om de risico’s te verminderen, waarschuwt UNEP. Er moet werk gemaakt worden van eenvormige wettelijke kaders, betere internationale samenwerking, bewustmaking en preventie.

take down
the paywall
steun ons nu!