Een nieuwe Amerikaanse droogte kan de maïsprijs met 140 procent doen stijgen (foto: CraneStation)
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, Voedselcrisis, Oxfam -

Klimaatverandering duwt voedselprijzen omhoog

De impact van de klimaatverandering op de voedselprijzen wordt onderschat, waarschuwt Oxfam in een nieuw rapport. Ook in de Westerse landen zullen de prijsstijgingen gevoeld worden, zegt de organisatie.

woensdag 5 september 2012 14:50
Spread the love

Het rapport Extreme Weather, Extreme Prices, dat vandaag (woensdag) is gepubliceerd, is opgesteld door het Institute of Development Studies in opdracht van Oxfam. De auteurs waarschuwen dat de gevolgen van de klimaatverandering voor de voedselprijzen onderschat worden. Studies gingen tot nog toe uit van een geleidelijke stijging, door bijvoorbeeld veranderende neerslagpatronen. Maar extreme weersfenomenen zoals overstromingen en droogte kunnen in korte tijd tot snelle stijgingen leiden.

Rijst en maïs

Het rapport schetst het scenario voor 2030, als extreme droogtes zoals dit jaar in de Verenigde Staten nog vaker voorkomen. Zelfs bij een voorzichtige schatting kan een nieuwe Amerikaanse droogte in 2030 de maïsprijs met 140 procent doen stijgen, stellen de auteurs.

Een grootschalige droogte in India of overstromingen in Zuidoost-Azië kunnen de internationale rijstprijs met 22 procent doen stijgen. Lokaal kan de prijs tot 43 procent stijgen. Vooral Afrika ten zuiden van de Sahara is kwetsbaar: door droogtes en overstromingen in Zuidelijk Afrika kunnen de prijzen van gewassen als maïs en sorghum verdubbelen.

Wereldwijd

“De enorme potentiële impact van extreme weersfenomenen op de toekomstige voedselprijzen wordt volledig vergeten in het huidige klimaatdebat”, zegt Tim Gore van Oxfam. “De wereld moet zich bewust worden van de drastische gevolgen voor ons voedselsysteem als we inactief blijven in de strijd tegen de klimaatverandering.”

“Door de stijgende temperatuur en veranderende neerslagpatronen daalt de productie en dat leidt tot gestage prijsstijgingen”, zegt hij. “Maar extreme weersfenomenen, zoals de huidige droogte in de VS, kunnen hele oogsten vernielen. Dat kan een plotselinge dramatische prijsstijging veroorzaken.”

Gore waarschuwt dat niet enkel de inwoners van ontwikkelingslanden het hard te verduren zullen krijgen door de stijgende prijzen. Ook in westerse landen zullen de armste gezinnen het moeilijker krijgen om hun voedselbudget onder controle te houden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!