Libische wapens overspoelen conflictregio’s
Verslag, Nieuws, Afrika, Libië -

Libische wapens overspoelen conflictregio’s

Tripoli — Wapens die gebruikt zijn tijdens de revolutie in Libië, komen massaal terecht in conflictregio's in buurlanden, zeggen strijders en hoge functionarissen in verschillende landen.

zondag 2 september 2012 21:35
Spread the love

De nog steeds zwaarbewapende milities in Libië verkopen wapens op de zwarte markt direct aan buitenlandse milities of aan wapenhandelaren die ze doorverkopen aan strijdende partijen, zeggen ze.

“Alle milities zijn betrokken bij de verkoop van wapens. Er is geen wet in Libië, nog steeds geen functionerende regering en de veiligheidstroepen zijn te zwak om hier iets aan te doen “, zegt Ridwan, een voormalige rebel die heeft gevochten bij Suq Al Jumma Katiba in Tripoli. “Rebellen zien de verkoop van wapens niet als iets illegaals.”

“Ze verkopen een AK-47 op de zwarte markt voor 1000 Libische dinars (636 euro). Luchtafweergeschut dat vanaf trucks wordt gebruikt, wordt verkocht voor 8000 tot 10.000 dinar”, zegt hij.

Vrije Syrische Leger

Voormalige Libische islamistische strijders zouden zich ook hebben aangesloten bij het Vrije Syrische Leger in de strijd tegen de troepen van de Syrische president Bashar Al Assad.

De aanwezigheid van islamitische extremisten in de Noord-Afrikaanse Sahelregio, die grenst aan Algerije, Burkina Faso, Mauritanië en Niger, heeft bijgedragen aan destabilisering van regio.

Toeareg-rebellen hebben in het noorden van Mali hun eigen staat, Azawad, uitgeroepen. Het gebied is ook geïnfiltreerd door Ansar Dine, een islamitische groep die nauw samenwerkt met Al Qaeda in de Islamitische Maghred (AQIM). De Toearegs zijn een inheemse bevolkingsgroep uit de Sahara.

Terwijl de strijd in Mali doorging, naar verluidt met behulp van Libische wapens, werden een aantal buitenlanders ontvoerd.

De Malinese ambassadeur in Zuid-Afrika, Balladji Diakite, zei na de ontvoering van een Zuid-Afrikaan te vermoeden dat “zwaarbewapende Malinezen die zijn teruggekeerd uit de Libische oorlog” achter de ontvoeringen zitten.

Blut en ontevreden

David Zounmenou van het Afrikaanse Conflictpreventieprogramma van het Instituut voor Veiligheidsstudies in Pretoria, denkt hetzelfde.

“De Sahelregio wordt overspoeld met wapens en teruggekeerde Malinese strijders. Veel van hen zijn Toearegs die voor de voormalige Libische dictator Khadaffi hebben gevochten en nu geen beschermer meer hebben. Ze zijn niet alleen blut, ze voelen zich ook gemarginaliseerd en zijn ontevreden over de politieke situatie”, zegt Zounmenou.

Boko Haram, een Nigeriaanse islamitistische militante groep die tegen de regering en christenen strijdt, is een alliantie aangegaan met AQIM. Wapens uit Libië doken in de afgelopen tijd op in Nigeria, zegt de Nigeriaanse minister van Defensie Olusola Obada.

Sinaï

Mokhtar Belmokhtar, een belangrijke AQIM-leider die opereert in de zuidelijke Sahara en de Sahel, zou onlangs gezien zijn tijdens de aankoop van Libische wapens.

Ridwan zegt dat niet alleen AQIM in Libië gesignaleerd is om wapens te kopen, ook zijn er Syriërs gespot. Volgens een Syrische vriend van Ridwan worden Syrische burgers getraind door voormalige Libische rebellen.

De meest recente markt voor Libische wapens lijkt het Sinaï-schiereiland in Egypte te zijn. Egyptische veiligheidstroepen voeren daar nog steeds strijd met islamisten, die vorige maand een aanslag pleegden waarbij zestien Egyptische militairen werden gedood. Volgens berichten in de media beschikken de islamisten onder meer over SA-24 grondluchtraketten van Russische makelij.

Ibrahim Al-Monaei, die eerder werd gearresteerd voor wapensmokkel vanuit Egypte naar Gaza, verklaarde onlangs tegenover Al Arabiya TV dat alle wapens die het Sinaï-schiereiland binnenkomen, uit Libië komen.

take down
the paywall
steun ons nu!