Waarom ik mijn kabelabonnement opzegde
Dvd, Digitale tv, Kabeltelevisiezenders -

Waarom ik mijn kabelabonnement opzegde

vrijdag 31 augustus 2012 11:40
Spread the love

In mijn woonkamer staat wel een tv, maar daar krijg je al zappend enkel ruis op te zien. Drie jaar geleden zegde ik mijn analoge kabelabonnement bij Telenet op. Dat leverde me een besparing op van 180€ per jaar, een mooi bedrag om dvd’s mee te kopen of te huren.

Toch krijg ik steeds weer dezelfde reacties van mensen: “waarom hebben jullie geen tv?”, “vinden jullie dat niet vervelend?”, “kan je nu niet meer naar een programma kijken?”.

Deze blog schrijf ik om voor eens en altijd op die vragen te antwoorden.

Het staan misschien hautain om te zeggen “op tv is niets goed te zien”, maar daar ben ik het voor de duidelijkheid niet mee eens. Op tv is wel veel goeds te zien, sommige programma’s of films zijn het zelf waard een derde keer te bekijken. Maar, die programma’s zijn de uitzondering. De overgrote bulk die op tv te zien is, is archislecht of wil je helemaal niet zien. Maak het een wet, maar naar dat soort programma’s kijk je automatisch ook.

Wie op een doelloze zondagmiddag zichzelf voor de tv smijt, krijgt een bibliotheek aan commerciële walgingen te zien. Zoals daar zijn: Amerikaanse soapseries van bedenkelijk niveau, professionele oplichterijen als horoscopen en de vroegere belspellen, gedupde shop-tv die je op bedriegelijke wijze een product willen aansmeren (als je snel belt), seksueel getinte r&b videoclips, realitysoaps rond inhoudsloze randfiguren, hyperkinetische tekenfilms en saaie webcambeelden van de Blankenbergse jachthaven.

Het lijkt wel alsof elke zender z’n eigen specialiteit heeft om het begrip “kabel-tv” een minderwaardigheidscomplex te geven.

En dan heb ik het nog niet gehad over alle reclame voor-, na-, tussen- en tegenwoordig ook tijdens programma’s. Audiovisuele mededelingen die altijd een pak luider staan dan het programma zelf.

Je hebt dan wel een knop om het toestel te doven, maar iedereen die bovenstaand lijstje herkende heeft al deze programma’s dus ook al (meerdere malen) gezien. Als je kabel-tv hebt ontsnap je daar nu eenmaal niet aan.

Digitale TV

Omdat de operatoren 180€ niet hoog genoeg vinden om je een waaier aan vervlakking aan te bieden, hebben ze digitale-tv bedacht; grosso modo hetzelfde als kabel maar dan met een geattacheerde harde schijf. Als extra krijg je ook nog een zee aan zenders waar krak hetzelfde op te zien is. Heb je dan iets goeds “net gemist”, dan heb je het privillege om dat te herbekijken (in ruil voor een paar euro uiteraard, dat spreekt vanzelf).

Wil je als consument die “digitale tv” helemaal niet, dan doen de operatoren er tegenwoordig alles aan om je toch die dienst op te dringen. Opeens kan Ketnet niet meer op de kabel in Brussel, en dan -oeps- is er weer een andere zender geschrapt (wat verwacht je nu ook voor slechts 180€). Maar geen nood, want op de digitale kabel zijn die zenders nog steeds in al hun glorie te bekijken.

Internet als redder

Gelukkig hebben die operatoren één grote concurrent die ze moeilijk de baas kunnen: Het Internet (in het geval van Telenet, ironisch genoeg zichzelf).

Op deredactie.be kan je gratis naar alle nieuws- en duidingsprogramma’s kijken (oa: Volt, Ter Zake, Vrankx), op Sporza naar alle sport en op Youtube naar al de rest. Ook VTM biedt een gelijkaardige, maar wel betalende service aan.

Bovendien wordt tv en internet vaker geïntegreerd wat het binnen afzienbare tijd mogelijk moet maken om de digitale tv-aanbieders een digitale slag op hun muil te geven.

DVD als helper

Haast elke reeks of film is voor een redelijke prijs op dvd verkrijgbaar (vraag maar eens na in je bib, je zou nog verschieten). Met dvd’s (of zelfs de good old video’s) kan je ook kiezen waar en wanneer je naar welk programma kijkt, maar dan zonder al die pulp of dat abonnement waar je nog jaren aan vasthangt. Akkoord, sommige reeksen zijn slechts na verloop van tijd verkrijgbaar op dvd, maar dat hoeft niet te deren: er is genoeg ander degelijks om terwijl te bekijken.

En ja, soms is het wel eens vervelend geen kabel te hebben, vooral bij live-evenementen. Maar dat hoeft opnieuw geen barrière te zijn: maak er een gezellige avond van bij één van die miljoenen mensen die zich aan bovenstaande niet storen en wel “tv” hebben. Volg het op een openbaar scherm in uw buurt, of volg het op één van die vele sites die tegenwoordig haast alles uitzenden.

Ik kijk digitale-tv en kabel alvast nog even buiten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!