Het rijke culturele verleden van de stad Antwerpen helemaal in beeld brengen, was onbegonnen werk. Daarom focust Antwerpen tijdens deze editie op locaties waar ‘voorstellingen’ werden en worden gehouden. Voor een dag kunnen bezoekers zelf zien en ervaren hoe het leven verloopt achter de schermen van theaters, concertzalen, culturele centra of de opera. Ook het failliete Zuiderpershuis laat die dag haar coulissen zien.
Poppenschouwburg Van Campen
Een 30-tal locaties zijn gratis – en sommige heel uitzonderlijk – te bezichtigen op zondag 9 september. De gelegenheid bij uitstek om een kijkje te nemen achter de schermen van de Vlaamse Opera, Poppentheater De Poesje, Theater Elckerlyc, Jazzcafé Kiebooms-Olympia, Kunstencentrum deSingel en Filmhuis Klappei. Paradepaardje van de dag is echter de Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen die voor één keer in haar Neus laat kijken: “Op voorwaarde dat ze hier niet met z’n allen ambras gaan komen maken!”, liet De Neus weten.
Dichterswandeling
Heel wat parallelle activiteiten en rondleidingen staan op het programma zoals een schrijvers- en dichterswandeling op de begraafplaats Schoonselhof, orgelconcerten in diverse kerken en een luisterspel in het Maagdenhuismuseum.
Publiekstrekker
De Open Monumentendag is een grote publiekstrekker. Bij vorige edities kon de stad telkens rekenen op zo’n 35 000 bezoekers. Deze dag biedt de bezoeker een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met het stedelijk cultuurpatrimonium en sensibiliseert het publiek alzo om zorgvuldig om te gaan met beschermd en niet-beschermd waardevol erfgoed.
Overzichtelijke brochure
Een handige brochure geeft een overzicht van de panden die tijdens de Open Monumentendag in Antwerpen bezocht kunnen worden, met telkens een korte beschrijving erbij. Dankzij de stadsplannetjes kunnen geïnteresseerden zelf een wandeling samenstellen. Ook praktische informatie over de activiteiten, de openingsuren, de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, eventuele noodzakelijke reservaties en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, zijn in de brochure terug te vinden.
Informatiepunten
Tijdens de Open Monumentendag fungeren het muziekcentrum AMUZ en de toeristische dienst op de Grote Markt en in het Centraal Station als informatiepunten. Ook op de deelnemende locaties liggen programmabrochures om mee te nemen.
De programmabrochure van de Open Monumentendag is te verkrijgen in bibliotheken, districtshuizen en bij de dienst monumentenzorg. De brochure staat ook op www.antwerpen.be/openmonumentendag .