Iemand nog een huurmoordenaar of een chocoladekoekje?
Opinie, Nieuws, Samenleving, Justitie -

Iemand nog een huurmoordenaar of een chocoladekoekje?

Zo ver is het gekomen. Dat we met dezelfde gemakzucht een moordenaar bestellen als een koekje bij onze kop koffie. Nota bene door een parlementslid. Hij probeert zich er nu uit te praten "Ik probeerde een debat op gang te trekken", zei hij deze ochtend op Radio 1. Tiens, op zijn blog klinkt het net omgekeerd: "Op sociale media is de frustratie van het volk niet weg te slaan. Ik volg het volk". Wat hier gezegd is, kan niet. Echt niet, en het is strafbaar.

woensdag 29 augustus 2012 12:51
Spread the love

Zo ver is het gekomen. Dat we met dezelfde gemakzucht een moordenaar bestellen als een koekje bij onze kop koffie. Nota bene door een parlementslid. Hij probeert zich er nu uit te praten “Ik probeerde een debat op gang te trekken”, zei hij deze ochtend op Radio 1. Tiens, op zijn blog klinkt het net omgekeerd: “Op sociale media is de frustratie van het volk niet weg te slaan. Ik volg het volk”. Wat hier gezegd is kan niet. Echt niet en is strafbaar.

Ze herhaalt de tweets van dit parlementslid niet letterlijk. Strafbare uitspraken worden niet herhaald. Medeplichtigheid aan opruiende taal is ernstig. Ook de naam laat ze weg. Symbolisch, om aan te tonen dat er nu éénmaal politici zijn die tot alles in staat zijn om aandacht te krijgen. Die aandacht zou een geschenk zijn. Maar we kunnen deze uitspraken écht niet negeren en vierkant ‘zonder gevolg’ klasseren. Politieke onschendbaarheid kan geen excuus zijn.

Volksvertegenwoordigers zijn er inderdaad voor de burgers, dus ook de slachtoffers, ook die mensen die de vrijlating van Martin absoluut onaanvaardbaar vinden. Maar die help je niet door een dosis verwerpelijke opruiende taal. Integendeel. Betrokken partijen steun je niet in hun frustratie, je steunt ze bij hun verstaanbare emotie door uit te leggen hoe het systeem werkt, te informeren.

En we mogen ook niet blind zijn. We leven nu éénmaal in tijden waar mensen aan de galg worden gepraat, fora van kranten het beste middel zijn geworden tegen constipatie, enige beschaving is daar in geen reactievelden meer te bespeuren.

In Ruiselede en andere jeugdinstellingen zitten wel wat jonge krapullekes. Ik ga daar regelmatig eens op bezoek. Steeds grotere bewondering voor opvoeders die dagelijks proberen enige normen en waarden aan te leren. Gekwetste kinderen die vaak en enkel thuis hebben gehoord “Ik vermoord uw moeder nog eens als ze nog zo’n eten maakt”. Bikkelharde realiteit voor veel kinderen in dit land. En dan moet je ze met man en macht en met veel geduld op de maatschappelijke rails zien te krijgen. Over and over again herhalen dat dergelijk taalgebruik niet kan. Dat je in debat gaat maar geen leeftijdgenoten, leerkrachten of opvoeders met de dood kan bedreigen.

Hoe moet dat nu nog worden uitgelegd, parlementslid? Hoe ga je morgen nog eens debatteren in de plenaire “jongeren strenger bestraffen” omdat ze dergelijke opruiende taal gebruiken? Nultolerantie voor homohaat, seksuele intimidatie en racisme. Inderdaad. Hoe? Met een parlementslid dat oproept om samen te leggen en een huurmoordenaar in te schakelen om iemand met naam en toenaam om te leggen? Eén gemeenschap schoffeert al zouden ze allemaal omkoopbare moordenaars zijn. Met verslaafde mensen spot.

Dat er dringend werk worden moet gemaakt van een betere justitie klopt. Dat de tergende en onaanvaardbare straffeloosheid aan de basis ligt voor een steeds harder klinkende maatschappij is zeker waar. Tijd dus om die straffeloosheid meteen met grote prioriteit te bekampen. Meteen bij de start van het politieke jaar een spoedberaad en het aanstellen van een manager/staatssecretaris voor alles wat onder de strafuitvoering valt is nodig. Begroting herzien en middelen vrijmaken. Ook hier geen uitstel en excuses meer.

Daarnaast meteen dit parlementslid schorsen of door justitie laten vervolgen. Dit is echt nodig. Zodat alleen al opvoeders in dit land kunnen zeggen “zie je nu dat dergelijke haat niet kan?”Als we dit zonder gevolg laten is er geen enkele grens meer. En voeden we minderjarigen op met nog slechts een chocoladekoekje. Zonder enige ernst, noodzakelijke normen en fundamentele waarden.

take down
the paywall
steun ons nu!