De ene boot is de andere niet: occupy het water

zaterdag 25 augustus 2012 11:16
Spread the love

Antwerpen, 24 augustus.  Afgelopen maand werden er twee boten officieel geopend in A Stad. Over de ene heb ik niet veel te vermelden. Hij ligt ergens op de Schelde, het kost je 4 euro per persoon om er een uurtje in te mogen zwemmen, en als je niet oppast, kom je er bomenkappers in hun bloot bovenlijf tegen. Oh ja, en er zijn cocktails.

De andere boot, Welvaert Welton, is een heel ander, en veel fijner verhaal. Deze boot, of eigenlijk een verzameling van pontons, ligt voor de komende twee jaar in het Bonapartedok, aan de voet van het MAS, en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het gaat hier om een nieuw project van het Antwerpse kunstenaarscollectief TimeCircus, dat trouwens niet aan zijn proefstuk toe is met tot de verbeeldingsprekende installaties.

Momenteel liggen er al twee pontons: de grootste met de kraan (een beschermd monument ter beschikking gesteld door het MAS) werd omgetoverd tot een gigantische volkstuin. Tomaten, spinazie, pompoenen, zonnebloemen, alles groeit er, en het publiek mag er mee in komen werken, en groenten mee naar huis nemen.

“Ik word daar zo blij van,” zegt Bram Soli, “het is zo simpel eigenlijk wat je allemaal kan doen om de mensen te inspireren en te sensibiliseren met drie keer niks. Wat potten, wat zand, wat zaadjes, en voor je het weet heb je je eigen groenten, en het ziet er nog mooi uit ook! Wij zijn allemaal zo zot gemaakt door de gedachte dat we moeten kopen kopen kopen. Daar creëer je alleen maar angst door. Angst dat je niks meer kan kopen, en angst dat je wat je gekocht hebt, weer gaat verliezen. Mensen worden om de oren geslagen met glossy flyers en ellenlange tv-shows over hoe je de crisis kan aanpakken, maar daar zet je ze niet mee in gang. Door zelf het goeie voorbeeld te geven hopelijk wel. Ons project kan je zien als een weerbaarheidinstallatie tegen de algemene angst. Er is niks om bang voor te zijn. Deel je kennis met anderen, je kan heel veel leren van elkaar, en je kan heel wat meer dan je denkt.”

Twee jaar mag Welvaert Welton in het dok blijven liggen, ze hebben de toestemming gekregen van de Haven van Antwerpen. Het gaat dan ook niet bij de groentenponton alleen blijven. Er zijn plannen voor volxkeukens, er zal een bar zijn, er zal plaats komen voor filmavonden, optredens, debatten, lezingen, slaapgelegenheid,  alles wat mensen samen kan brengen op een positieve, en vooral duurzame manier. Want dat is de gedachte waar Welvaert Welton van vertrekt: duurzaam leven. Deze boot heeft geen tonnen geld gekost om het project op te starten, en heeft geen tonnen geld nodig om te blijven bestaan, integendeel, ze proberen er zo weinig mogelijk geld aan te pas te laten komen.

“Waarom geld spenderen, als je kan ruilen? We hebben zoveel afval, dat willen we recupereren, en er nieuwe dingen van maken, dingen die we kunnen gebruiken. TimeCircus is een groep van bouwers, wij zijn geen acteurs, maar bricoleurs, wij maken machines en die machines draaien op menselijke energie. Zo willen we een afvalponton maken, en met die afval andere dingen maken, met behulp van het publiek. En een fitnesscentrum! Waar mensen aan hun conditie kunnen werken, en ondertussen ook energie kunnen leveren voor, ik zeg maar wat, de koelkast. Wij brengen geen traditioneel theater, waar de acteurs op een podium staan, en het publiek zit en kijkt, nee, bij ons doet het publiek mee. Zit niet te wachten tot iemand iets voor jou doet, je kan het zelf ook, en misschien zelfs wel beter.”

Terwijl we zitten te praten tussen de planten in de zon, zie ik een klein platformpje drijven in het water van het dok. Welk verhaal zit daar achter?

“We hebben waterzuiveringplanten gekregen van het arboretum, daar zijn we mee aan het experimenteren hier in het dok. We hadden met een palet en wat PET-flessen een platformpje gemaakt, en toen we dat vorige week te water lieten, vloog er direct een familie eenden op af, ze hebben ons letterlijk een openingsdansje gegeven! Die eenden hadden hier nergens een stukje groen waarop ze af en toe konden rusten. Eenden kunnen uiteraard ook even op het water rusten, maar dat groen hebben ze nodig om écht te rusten. Er zijn kleintjes nu, die kunnen zich verstoppen tussen de planten. Minstens drie keer per dag kruipen ze op het platformpje, en ’s nachts slapen ze er met de hele familie. We zijn van plan om het hele dok vol te leggen met zo’n drijvende tuintjes, meer groen, het water wordt weer gezuiverd, en de eenden hebben een slaapplaats. Iedereen tevreden.”

Welvaert Welton of hoe cultuur en duurzaam leven met elkaar verbonden zijn.  Zeker gaan kijken. En meedoen!
(tekst en foto’s: Sarah Wagemans)

Welvaert Welton informeert over haar activiteiten via valven, grote borden die je op de kaai naast de ponton kan vinden.

Je kan hen ook vinden op Facebook:
Welvaert Welton: http://www.facebook.com/ponton.dok
Welvaert Kronton: http://www.facebook.com/ponton.kronton?ref=ts
Bar Paniek: http://www.facebook.com/bar.ponton
TimeCircus vind je hier: http://www.facebook.com/waarishetcircus
En Occupy Antwerp volgt hen ook op en die vind je hier: http://www.facebook.com/OccupyAntwerp
 

take down
the paywall
steun ons nu!