Voor het Jonge Antwerpse Gezin
Antwerpen, Undefined, Gezin, Wanbeleid -

Voor het Jonge Antwerpse Gezin

donderdag 23 augustus 2012 21:26

Moet mijn generatie voor het gebrek aan lange termijnsdenken gestraft worden? Ik merk amper dat de partij van het zogenaamde “gezin” in het stadsbestuur zetelt. Maar na de Dexiadoofpotoperatie is het masker allang op de grond gevallen. Ik mag niet denken aan de hoeveelheid schuld (minimum 58,5 euro per Belg, maar kan oplopen tot maximum 5000 euro)  die de dertiger en twintiger voor dit fiasco moeten betalen.

Daarom richt ik met beter op het fenomeen “goed beleid”. Het juist interpreteren van de populatiecijfers is er zeker één aspect van. Het tekort van 400 plaatsen voor kleuters in de Antwerpse scholen had een kwaliteitsvolle staatsman lang op voorhand ingecalculeerd en er tijdig maatregelen tegen getroffen. Wat deze zeker niet zou doen is druk op de stedelijke instanties uitoefenen om voor de verkiezing last minute plaatsen bij te creëren. Vluchtig werk zorgt waarschijnlijk wel voor meer kwantiteit maar boet nog meer in voor kwaliteit.

Na het plaatstekort in de kindercrèches, dacht ik dat een soortgelijk voorval Antwerpen nooit meer zou treffen. Tevens stel ik me vragen over hoe het stad deze extra kinderopvang heeft bijgecreëerd. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de controles van Kind en Gezin hier ook een cruciale rol inspelen. Men heeft hierbij voornamelijk aandacht voor de technisch/logistieke (hygiëne, veiligheid,…) dan voor de psychosociale aspecten (hoe men effectief met het kind omgaat). Doordat kinderen onmondig zijn, komen we hierdoor veel kindermisbruik niet te weten.

Als je Antwerpen promoot met de slagzin: “het stad is van iedereen”, dan moet het stad effectief van iedereen zijn. Ook voor jonge gezinnen met kinderen. Anders verkoop je een mooie verpakking met weinig inhoud. Antwerpse beleidsmakers moeten niet door middel van “het doorknippen van lintjes” de spotlights van de televisiecamera’s en geschreven pers opzoeken. Nee, ze kunnen beter hun energie gebruiken voor het uitstippelen van een efficiënt beleid. Ik geef het merendeel van mijn leeftijdsgenoten, die Merksem verlaten, geen ongelijk. In de randgemeentes (Schoten, Brasschaat, Kapellen) rond Antwerpen is het realistischer om een gezin te stichten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!