Het totaal vernielde huis van de familie Kayali in het Sakhur-district van Aleppo, Het huis werd getroffen bij een luchtaanval op maandag 6 augustus 2012 (foto: Amnesty International).
Opinie, Nieuws, Politiek, Mensenrechten, Syrië, Amnesty International, Oorlogsmisdaden, Arabische revolutie, Aleppo, Opstand Syrië, Burgeroorlog Syrië, Free Syrian Army (FSA), Donatella Rovera, Regeringstroepen, Luchtaanvallen, Buitengerechtelijke en standrechtelijke executies - Karen Moeskops

Syrië: burgers lijden het meest onder de strijd om Aleppo

Nu regeringstroepen en oppositiestrijders slag leveren om de controle over Aleppo - de tweede grootste stad van het land en commerciële hoofdstad - ondergaan burgers een verschrikkelijke golf van geweld, aldus Amnesty International in een nieuwe briefing over Syrië.

donderdag 23 augustus 2012 15:45
Spread the love

De 11 pagina’s tellende briefing (met bijbehorende videobeelden, zie bijlage), is gebaseerd op veldonderzoek uit de eerste hand door een Amnesty International-missie in de eerste helft van augustus 2012 uitgevoerd in Aleppo.

De briefing rapporteert over steeds frequentere lucht- en artillerieaanvallen door regeringstroepen op woonwijken.

“Het gebruik van onnauwkeurige wapens, zoals ongeleide bommen, artilleriegranaten en mortieren door regeringstroepen verhoogt het gevaar voor burgers dramatisch”, aldus Donatella Rovera, senior crisis-adviseur bij Amnesty International, die onlangs teruggekeerd is uit Aleppo.

Tientallen burgers gedood of gewond

Tijdens een 10-daags bezoek aan de stad onderzocht Amnesty International ongeveer 30 aanvallen waarbij tientallen burgers, niet betrokken bij vijandelijkheden, gedood of gewond werden. Velen van hen zijn kinderen. De slachtoffers vielen thuis, of terwijl ze in de rij stonden voor brood, of zelfs op de schuilplaatsen waar ze naartoe waren gevlucht als gevolg van de willekeurige aanvallen op hun woonwijken.

Onder de slachtoffers waren 10 leden van de familie Kayali, van wie zeven kinderen. Ze werden gedood toen hun huizen door twee luchtaanvallen in de middag van maandag 6 augustus tot puin herleid werden.

Een aantal van de slachtoffers stierf op de plaatsen waar ze toevlucht gezocht hadden, gedwongen om hun huizen te verlaten door de gevechten.

Onder hen was Amina Hindi, die werd gedood samen met haar man, haar moeder en haar drie maanden oude nichtje. Zij en haar echtgenoot waren uit hun huis weggevlucht als gevolg van de gevechten en verbleven bij haar broer, wiens huis onder artillerievuur kwam op woensdag 8 augustus.

De briefing rapporteert ook hoe burgers werden gedood en gewond terwijl ze in de rij stonden voor brood – met het huidige broodtekort in Aleppo, staan er dag en nacht lange rijen voor de bakkerijen. Op zondag 12 augustus werden om 3 uur een 13-jarig meisje, Kifa Samra, en haar 11-jarige broertje Zakarya gedood, samen met hun buurvrouw, een moeder van 11 kinderen, terwijl ze in de rij stonden voor brood in de buurt van hun huis.

“Burgers krijgen dagelijks te maken met een spervuur ??van lucht- en artillerieaanvallen door regeringstroepen in verschillende delen van de stad. Voor velen is het gewoon nergens veilig en gezinnen leven in angst voor de volgende aanval”, zei Rovera.

Geen respect voor burgers

De inherente gevaren verbonden aan stedelijke oorlogvoering worden nog verergerd door een manifest gebrek aan respect voor de veiligheid van burgers.

“Nu het aantal burgerslachtoffers maar blijft toenemen, moeten alle partijen – regeringstroepen en oppositiestrijders – ervoor zorgen in overeenstemming te zijn met het internationaal humanitair recht, dat vereist dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen worden om burgers te sparen”, zei Rovera.

“Degenen die verantwoordelijk zijn voor de willekeurige aanvallen op burgers en andere oorlogsmisdaden moeten zich eraan verwachten dat zij ter verantwoording zullen worden geroepen.”

Zowel regeringstroepen als oppositiestrijders maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden

De overgrote meerderheid van de slachtoffers werd gedood bij lucht- en artillerieaanvallen van regeringstroepen, terwijl in sommige gevallen de bron van de aanval niet kon worden vastgesteld.

Oppositiestrijders vechten doorgaans met lichte wapens met kort bereik, maar soms hebben ze ook onnauwkeurige of niet-onderscheidende wapens (zoals mortieren en zelfgemaakte raketten) gebruikt die eveneens een gevaar voor burgers opleveren.

Andere misbruiken

De briefing rapporteert voorts over een erg verontrustende ontwikkeling: de sterke stijging van buitengerechtelijke en standrechtelijke executies door regeringstroepen van burgers die niet bij het conflict betrokken zijn. Vaak worden lichamen van veelal jonge mannen gevonden, meestal geboeid en door het hoofd geschoten, gedumpt vlakbij het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht dat volledig gecontroleerd wordt door regeringstroepen.

Door het aanslepend conflict rijst er ook groeiende bezorgdheid over de toename van misbruiken, met inbegrip van moorden en mishandeling van gevangenen door de oppositiestrijders. Zij behoren tot de talrijke gewapende oppositiegroepen, met inbegrip van het Vrije Syrische Leger (FSA), actief in de stad.

Amnesty International heeft herhaaldelijk de FSA-leiders opgeroepen om stappen te ondernemen om een ??onmiddellijk einde aan dergelijke schendingen te maken en ervoor te zorgen dat deze en andere moorden op gevangenen onpartijdig worden onderzocht.

Internationale gemeenschap blijft verdeeld

“Het is een schande dat de internationale gemeenschap verdeeld blijft over Syrië, de overweldigende bewijzen van de omvang en de ernst van de mensenrechtenschendingen in Syrië naast zich neerlegt en effectief de andere kant opkijkt, terwijl de burgers de grootste slachtoffers zijn”, besluit de briefing die donderdag 23 augustus werd verspreid.

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen vzw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!