Abdulhadi al Khawaja en Nabeel Rajab zijn gewetensgevangenen, zegt Amnesty International (foto: Bahrain Centre for Human Rights)
Opinie, Nieuws, Politiek, Mensenrechten, Amnesty International, Bahrein, Manamah, Arabische lente, Gewetensgevangenen, Recht op vrije meningsuiting, Zainab al-Khawaja, Nabeel Rajab, Bahrain Centre for Human Rights, Bahrain Independent Commission of Inquiry (BICI), Sjeik Hamad bin 'Issa Al Khalifa - Karen Moeskops

Bahrein: activist Nabeel Rajab veroordeeld tot 3 jaar: “zwarte dag gerechtigheid”, zegt Amnesty

De veroordeling tot drie jaar gevangenschap van de prominente mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein is "een zwarte dag voor de gerechtigheid", zegt Amnesty International in een persmededeling.

donderdag 23 augustus 2012 12:55
Spread the love

Nabeel Rajab, voorzitter van het Bahrain Centre for Human Rights, werd op 16 augustus 2012 door een lagere rechtbank in de hoofdstad Manamah onder andere schuldig bevonden “aan het deelnemen aan een illegale bijeenkomst”, een vreedzame protestmanifestatie die in de hoofdstad Manamah werd gehouden op 6 februari 2012.

Nabeel Rajab, zijn familie en één politieagent waren als enigen aanwezig in de rechtbank in Manamah toen de rechter het verdict uitsprak. Rajab zat al eerder een straf uit van drie maanden voor het posten van een negatieve tweet over het bezoek van de Bahreinse eerste minister aan het al-Muharraq-gebied. Hij ging in beroep tegen zijn veroordeling.

Rajab zit nu in de al-Jaw-gevangenis in Manamah. Er wachten hem nog drie andere rechtszaken.

“Zwarte dag voor gerechtigheid en onpartijdigheid in Bahrein”

“Het vonnis van de rechtbank is een zwarte dag voor gerechtigheid in Bahrein en roept verdere vragen op over de onpartijdigheid van de gerechtelijke macht”, zegt Hassiba Hadj Sahraoui, vicedirecteur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika-programma bij Amnesty International in Londen.

“Zoals vele anderen in Bahrein, is Nabeel Rajab een gewetensgevangene die enkel en alleen vanwege het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrije meningsuiting en vergadering in de gevangenis zit. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten en de eerdere vonnissen moeten worden vernietigd. De autoriteiten moeten garanderen dat mensenrechtenactivisten hun werk kunnen uit te oefenen, zonder vrees voor represailles.”

“Dit verdict maakt een einde aan de façade van hervormingen in Bahrein. De internationale gemeenschap kan niet langer in de illusie verkeren dat Bahrein op weg is naar hervormingen, wanneer oppositiestemmen meedogenloos de kop worden ingedrukt. De internationale bondgenoten van Bahrein moeten dit ook duidelijk maken aan de Bahreinse autoriteiten”, zegt Amnesty International.

Overheid heeft erg weinig gedaan aan beloofde hervormingen

In november 2011 kwam de Bahrain Independent Commission of Inquiry (BICI), opgericht door de koning, sjeik Hamad bin ‘Issa Al Khalifa, in een verslag tot de conclusie dat de autoriteiten zich schuldig gemaakt hadden aan grove mensenrechtenschendingen, en ongestraft bleven. De schendingen omvatten buitensporig gebruik van geweld tegen demonstranten, wijdverspreide martelingen en andere vormen van mishandeling van demonstranten, oneerlijke processen en moordpartijen.

Het rapport maande de regering aan een onafhankelijke instantie aan te stellen die moest toezien op de uitvoering van de BICI-aanbevelingen; hervormingen in gang te zetten om wetten te voorzien in overeenstemming met de internationale normen inzake mensenrechten; de verantwoordelijken voor misbruiken aan te pakken; alle gewetensgevangenen vrij te laten en onderzoek uit te voeren naar beschuldigingen van marteling.

Tot nu toe heeft de overheid erg weinig gedaan. De hervormingen zijn fragmentarisch geweest en zijn er niet in geslaagd om echte rechtvaardiging en gerechtigheid aan de slachtoffers te bieden.

Overtredingen blijven doorgaan tegen degenen die zich verzetten tegen de Al Khalifa-familie. Verschillende demonstraties in juni werden naar verluidt onderdrukt met buitensporig geweld.

Andere activist gewond

Op 27 juni werd een andere activist, Zainab al-Khawaja, geraakt aan haar dij door een traangasgranaat, afgeschoten op zeer korte afstand, terwijl ze verslag nam van incidenten tijdens een demonstratie in het dorp Buri, ten zuidwesten van Manamah. In de demonstratie werd opgeroepen voor meer respect voor het recht op vreedzaam protest. Een beenfractuur en 17 hechtingen waren het resultaat, zo vertelde ze Amnesty International.

Collega-activist Said Yousif Almuhafdah, die werkt voor het Bahrain Centre for Human Rights en die ook aanwezig was tijdens de aanval, diende een klacht in bij een politiebureau en kreeg te horen dat een onderzoek naar het incident zou worden gestart.

“In Bahrein zijn geen gewetensgevangenen”

Ondertussen weigert de regering de grote aantallen gewetensgevangenen vrij te laten. Tijdens een officieel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, beweerde minister van Binnenlandse Zaken luitenant-generaal sjeik Rashid bin Abdullah Al Khalifa zelfs “dat er in Bahrein geen gewetensgevangenen zijn, maar alleen mensen die strafbare feiten hadden gepleegd”.

Het Bahreinse wetboek van strafrecht bevat vaag geformuleerde bepalingen die kunnen worden gebruikt om de legitieme uitoefening van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering te criminaliseren.

Grootste schandaal in geschiedenis van Bahrein

Volgens zijn advocaat werd Rajab schuldig bevonden aan drie aanklachten: “samenscholing met verstoring van de publieke orde tot doel”, “oproepen tot protest zonder toestemming” en “deelname aan protest zonder toestemming”. Elke aanklacht had betrekking op drie verschillende protesten waar Rajab in de eerste drie maanden van 2012 aan deelnam.

De echtgenote van Rajab, Sumaya die hem bijstond tijdens het voorlezen van het verdicht door de rechter, verklaarde aan Amnesty International: “Het vonnis is hard en oneerlijk, maar komt niet als een verrassing voor Nabeel en mezelf. Het toont aan hoe partijdig en corrupt de rechterlijke macht is in Bahrein. Er is geen sprake van mensenrechten in Bahrein.” De verdediging noemde dit vonnis het grootste schandaal in de geschiedenis van Bahrein.

In juli werd Rajab al veroordeeld tot drie maanden gevangenis vanwege een klacht van de bevolking van de al-Muharraq-regio, in het noorden van Bahrein. Hij werd beschuldigd van het “publiekelijk belasteren van de bevolking van al-Muharraq en het in vraag stellen van hun nationale loyaliteit via denigrerende uitdrukkingen op sociale netwerksites.”

De wetgeving in Bahrein beperkt het recht op vrije meningsuiting en op vrijheid van vergadering. Deze wetgeving moet in overeenstemming gebracht worden met de internationale standaarden.

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!