Verslag, Nieuws, Europa, Politiek, Mensenrechten, Rusland, Moskou, Gay pride, Lgbt, Holebirechten, Raad van Europa, Homofobie, EVRM, Comité van Ministers van de Raad van Europa, Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Rechtspraak, Sint-Petersburg, Nikolai Alekseyev, Moscow Pride -

Moskou verbiedt Gay Pride voor 100 jaar

Neen, u bent niet op de satirische website 'De Rechtzetting' terechtgekomen. Een cassatierechtbank in Moskou bekrachtigde vrijdag 17 augustus een eerder vonnis en verbood daarmee alle LGBT Pride-evenementen in de Russische hoofdstad voor de komende honderd jaar.

maandag 20 augustus 2012 10:30
Spread the love

Tijdens de zitting verwierp de rechtbank het cassatieberoep dat door Nikolai Alekseyev, een leidinggevend figuur in de Russische holebigemeenschap en organisator van de Pride-evenementen, werd ingediend. Begin juni had de districtsrechtbank van Tverskoy in het voordeel van de Moskouse gemeentelijke overheid gevonnist die LGBT-parades had verboden van maart 2012 tot mei 2112. Dit honderdjarig verbod is nu bekrachtigd.

Na de eerste uitspraak in juni verklaarde Alekseyev dat hij en zijn groep ook niet gehoopt hadden op toestemming voor een parade, maar een formele reden nodig hadden om hun zaak aanhangig te kunnen maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Alekseyev verklaarde nu dat hij de uitspraak eveneens zal rapporteren aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa dat zich in september trouwens ook nog buigt over de rechtmatigheid van het verbod van de LGBT Prides in 2006, 2007 en 2008 in de Russische hoofdstad.

Hiervoor werden de Moskouse autoriteiten al in 2010 veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat oordeelde dat zij hiermee het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hadden geschonden, een verdrag dat Rusland op 5 mei 1998 ratificeerde. Rusland is lid van de Raad van Europa sinds 28 februari 1996.

Eerder dit jaar begonnen Russische parlementsleden nog een wetgevende campagne tegen vermeende homoseksuele ‘propaganda’. Nadat een wet tegen ‘de promotie van homoseksualiteit en pedofilie’ werd goedgekeurd in Sint-Petersburg, was dit voor hen de aanzet om de goedkeuring van een gelijkaardige nationale wet voor te stellen. Dit allemaal ondanks het feit dat homoseksualiteit in 1993 werd gedecriminaliseerd in Rusland.

Recent werden op basis van de wet in Sint-Petersburg nog twee personen veroordeeld voor het uithangen van een poster met daarop “homo zijn is normaal”. De wet wordt zowel door Russische als internationale mensenrechten- en LGBT-rechtengroepen fel veroordeeld.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!