Openlijke steun Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan Syrische rebellen
NAVO, Turkije, Leger, Libië, Geld, China, Rusland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël, Oorlog, Rebellen, Iran, Libanon, Hezbollah, Politici, Syrië, Oppositie, Sancties, Istanbul, VN-Veiligheidsraad, Doha, Bashar al-Assad, Qatar, Bombardementen, Libanon-oorlog, Erdogan, Westen, Ambassadeurs, Vrije Syrische Leger, Eenheidsmunt, Mediawerkgroep Syrië, Communicatieapparatuur, William Hague, Stinger, Mevlüt Dudu, Mauretanië, Dollars, No-fly-zone, Luchtafweersysteem, Gadaffi -

Openlijke steun Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan Syrische rebellen

woensdag 15 augustus 2012 09:09
Spread the love

Opiniestuk door Malik Iman voor de Mediawerkgroep Syrië op 11 augustus 2012

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben duidelijk gemaakt dat zij voortaan openlijk de gewapende rebellen in Syrië zullen gaan steunen. Datzelfde krapuul – de ‘legitieme Syrische oppositie’ volgens de Amerikaanse VN-ambassadrice Rice – dat nog zestien werknemers van een recreatiecentrum in Homs doodde de voorbije week!

Britse communicatieapparatuur en kogelvrije vesten

Groot-Brittannië trekt 5 miljoen pond of 6,4 miljoen euro uit om de gewapende rebellen in Syrië te steunen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad. Het betreft onder meer kogelvrije vesten en communicatieapparatuur. Groot-Brittannië wil bovendien zijn contacten met Syrische oppositiegroepen intensiveren en in het bijzonder met het Vrije Syrische Leger. Dit zou nodig zijn om een basis te leggen voor ‘een politieke oplossing als president Assad het veld ruimt’, aldus De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Turkse Stingers voor rebellen

Het Turkse leger stak dan weer op 7 augustus 2012 kortstondig de Syrische grens over. Wellicht om Stinger-raketten te bezorgen aan de gewapende rebellen aldaar.

Het Turkse parlementslid Mevlüt Dudu van de Republikeinse partij vroeg intussen aan premier Erdoganom openheid te geven over de manier waarop Turkije de gewapende milities in Syrië steunt. Zo sprak hij over het gebruik van Turkse ziekenwagens die gevuld zouden zijn met wapens en zo de Turks-Syrische grens overstaken. Ook wilde hij weten waarom de Syrische milities gesteund worden door Turkse veiligheidsdiensten. Het Syrische volk heeft het recht te weten welke rol Turkije speelt, stelde hij.

Qatar koopt deserteurs en ambassadeurs om

Qatar op zijn beurt blijkt bakken met geld te investeren in het omkopen van Syrische ambassadeurs, politici en de top van het Syrische leger zoals de 28 gedeserteerde Syrische generaals. Een te verwaarlozen aantal in het immense Syrische leger met vele honderden generaals.

Een budget van 300 miljoen dollar trok Qatar al uit voor de omkoping. Zo werd duidelijk dat de Syrische ambassadeur in Mauretanië een aanbod kreeg van Qatar om over te stappen naar de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Als tegenprestatie zou hij dan één miljoen dollar ontvangen, en verder twintig jaar lang iedere maand 20.000 Amerikaanse dollars op de bankrekening krijgen. Ook zou hij voor de rest van zijn leven mogen blijven wonen in een villa in Doha; de hoofdstad van Qatar.

De Syrische ambassadeur in Mauretanië, Nouakchott Hamad Seed Albni, heeft verontwaardigd dat aanbod geweigerd; net zoals honderden andere Syrische generaals, politici en ambassadeurs.

Amerikaanse dollars en sancties tegen Hezbollah

De Verenigde Staten kunnen niet achterblijven en gaan vijf miljoen dollar extra vrijmaken voor hulp aan Syrië. Het geld moet via het VN-Agentschap voor Vluchtelingen ‘Syriërs helpen die op de vlucht zijn voor het geweld in hun land’. “De noden groeien, dus onze respons ook”, zei Clinton in de Turkse stad Istanbul op een persconferentie met haar Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu.

Ze voegde eraan toe dat ze ‘versneld’ werk wil maken van de val van het regime van Bashar al-Assad. Een oorlog in Syrië die zoals blijkt uit getuigenissen al vanaf het najaar van 2006 werd gepland, na de Israëlische nederlaag tegen Hezbollah in de zomer van dat jaar. En dat zit de zionistische politici nog steeds niet lekker. Zo namen de Verenigde Staten vrijdag sancties aan tegen de grootste Libanese regeringspartij en verzetsbeweging Hezbollah. Dit met als doel de banden tussen Iran, Hezbollah en Syrië te verzwakken.

No-fly-zone

Uit een bericht van Russia Today blijkt dat de Verenigde Staten toestemming hebben gegeven voor de oprichting van een Syrian Support Group waar Amerikanen donaties kunnen geven om de gewapende milities een hart onder de riem te steken. De geheime spaarrekeningen van het Witte Huis en geheime diensten voor bijzondere operaties in het buitenland raken immers leeg. Wat wil je – na jaren pre-campagne en 18 maanden campagne voeren tegen Syrië om het land te demoniseren, instabiel en kapot te maken.

Deze Syrische steungroep lobbyt ook actief om een no-fly-zone te forceren boven Syrisch grondgebied dat in handen is van opstandelingen, tezamen met de wens om het volledige luchtafweersysteem van Syrië te vernietigen. Hiervoor zullen de Verenigde Staten en Turkije nu een werkgroep instellen voor een gezamenlijk beleid ten aanzien van de oorlog in Syrië.

Nooit goedkeuring in de VN-veiligheidsraad

We hoeven niet te verwachten dat er een door de VN-goedgekeurde no-fly zone zal komen. Een groot deel van de wereldbevolking wenst in het geheel geen buitenlandse inmenging in Syrië. Rusland en China hebben hun les wel geleerd van Libië. Daar werd een no-fly-zone gebruikt om het hele Libische leger te vernietigen door NAVO-bombardementen. De door Qatar en het Westen gesteunde rebellen konden daarna de plaats van Gadaffi innemen en de invloed van China en Rusland in Libië, evenals het idee van een Afrikaanse eenheidsmunt – die de euro en dollar veel schade zou berokkenen – terugdraaien.

.

Lees het volledige artikel

.

Met dank voor overname aan de Mediawerkgroep Syrië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!