Eén jaar nadat hij zijn voorganger Laurent Gbagbo versloeg met net iets meer dan de helft van de stemmen, blijft Alassane Ouattara, de president van Ivoorkust, leider van een verdeeld land
Nieuws, Afrika, Politiek, IPS, Ivoorkust, Ouatarra, Marcellin Tanon -

Strijdkrachten dicteren de wet in Ivoorkust

ABIDJAN - Ivoorkust herstelt zich langzaam van de bloedige machtsstrijd na de verkiezingen, maar aanhoudende conflicten in het westen van het land en frequent geweervuur in de hoofdstad zijn tekenen dat er nog een lange weg te gaan is.

dinsdag 14 augustus 2012 14:41
Spread the love

Meer dan een jaar nadat Alassane Ouattara president werd, blijven zwaarbewapende militairen deel van het straatbeeld in de hoofdstad Abidjan en anderen delen van het land. In de wijken Abobo, Adjamé en Yopougon regelen soldaten het verkeer of controleren ze voertuigen.

De aanwezigheid van de soldaten en hun ongecontroleerd gebruik van wapens maken de bevolking zenuwachtig. Eind jullie vielen nog drie doden bij een confrontatie tussen de militaire politie en soldaten van het leger. Enkele dagen later vuurden soldaten op een taxichauffeur die weigerde hun bevelen op te volgen. Het zijn de laatste incidenten in een lange rij waarbij tientallen doden en gewonden vielen.

Volgens de Ivoriaanse Mensenrechtenliga Lidho voeren de soldaten systematisch raids uit en nemen ze mensen voor langere tijd gevangen. “Het is vooral zorgwekkend dat die soldaten hun acties blijkbaar niet moeten verantwoorden aan een militaire hiërarchie”, zegt René Hokou Legré van Lidho. “De acties kunnen niet langer worden gezien als geïsoleerde incidenten, daarvoor komen ze te vaak voor.”

Mensenrechtenorganisaties wijzen met een beschuldigende vinger naar de ‘dozo’, de traditionele jagers die het leger steunen, en naar de soldaten van het leger zelf en ze verwijten ook de VN-vredesmacht in de stad laksheid.

Complexe situatie

Politiek wetenschapper Marcellin Tanon ziet ook bij de overheid een vorm van onverschilligheid. “De overheid probeert misbruiken keer op keer goed te praten en zuivert de strijdkrachten van schuld. De soldaten opereren dus in complete straffeloosheid.”

Volgens Tanon is deze situatie het gevolg van een mislukt ontwapeningsproces voor strijders uit de verschillende conflicten die teruggaan tot de rebellie in 2002, die het land bijna tien jaar lang in twee splitste.

Zijn visie wordt gedeeld door collega Maurice Zagol. “Het probleem van de soldaten die Ouattara mee aan de macht hielpen, is complex”, zegt hij. “Als er geweld gebruikt zou worden om ze te onderwerpen, zou dat tot een nieuwe rebellie kunnen leiden. Toch moeten we de veteranen volledig ontwapenen, omdat we op langere termijn moeten vrezen dat de bevolking het zat is en de legitimiteit van de overheid in twijfel zal trekken.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!