Wat met degelijke behandeling of preventieve vaccinatie een onschuldige kinderziekte is wordt dodelijk als de medische zorg te laat (of niet) komt
Nieuws, Afghanistan, Pakistan, WHO, UNICEF, Taliban, Mazelen -

Mazelen rukken op in Pakistan

PESHAWAR — In de Pakistaanse grensgebieden met Afghanistan zijn sinds mei al minstens honderd kinderen gestorven aan de mazelen. Deskundigen ijveren voor een internationale inentingscampagne.

dinsdag 14 augustus 2012 15:08
Spread the love

Mazelen leiden tot hoesten, hoge koorts en een opvallende huiduitslag. Ze zijn erg besmettelijk. Anwar Shah, die als arts in de grensgebieden werkt, wijdt de uitbraak vooral aan de onzekere veiligheidssituatie door de aanhoudende gevechten met talibanstrijders. Ook het gebrek aan bewustzijn bij de bevolking speelt echter een belangrijke rol, zegt hij.

Volgens Jan Baz Afridi, hoofd Immunisatie in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, worden extra inentingsteams uitgestuurd. “Onze medewerkers bezoeken dorpen en laten mededelingen omroepen vanuit de moskeeën om mensen aan te moedigen”, zegt hij.

Maar Fawad Khan, directeur Volksgezondheid in de federaal bestuurde tribale grensgebieden met Afghanistan waarschuwt dat de slechte veiligheidssituatie een obstakel vormt. “We vragen de overheid om de veiligheid van de gezondheidswerkers te verzekeren zodat ze hun inentingscampagne kunnen uitvoeren”, zegt hij.

Taliban verhinderen poliovaccinaties

In de provincie Noord-Waziristan hebben de Taliban orale vaccinatie tegen polio verboden. Door dat verbod zijn de tribale grensgebieden de enige regio in de wereld waar twee vormen van polio endemisch zijn. Ze vormen een bedreiging voor landen die al jaren poliovrij zijn, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De situatie is echter het ergste in de provincie Zuid-Waziristan, waar de taliban alle vaccinaties verboden hebben en kinderen niet enkel blootgesteld worden aan polio maar aan alle infectieziekten. Niet enkel het verbod vormt er een obstakel, maar ook een tekort aan vaccins en de gebrekkige gezondheidszorg.

Snelle opname van besmette kinderen is cruciaal

“Mijn achtjarige zoon is vorige maand gestorven aan de mazelen – hij was niet ingeënt”, vertelt Amir Rehman, een landbouwer. Hij bracht zijn drie andere kinderen onmiddellijk naar een ziekenhuis voor een inenting.

“Als ongevaccineerde kinderen de mazelen krijgen, moeten ze onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht worden”, zegt Muhammad Aman, pediater in het Khyber Ziekenhuis in de stad Peshawar maar dat is vaak het probleem, want de bevolking in de grensgebieden beschikt vaak niet over het transport of de middelen om de kinderen binnen de 24 uur te laten opnemen.

Wereldwijde campagne

“Ziektes die door inenting te vermijden zijn, maken geen onderscheid tussen cultuur, religie, land of taal”, zegt Michael Coleman van het VN-kinderfonds Unicef. “Een klein aantal ongevaccineerde kinderen kan het leven van duizenden anderen in gevaar brengen.”

In april sloeg Unicef de handen in elkaar met de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention voor een wereldwijde campagne om het aantal doden door mazelen tot nul te reduceren tegen 2015.

Deze strategie hangt echter sterk af van inentingen en nauwkeurige opvolging van een uitbraak van mazelen en rubella (rode hond), met behulp van laboratoria en optimale communicatie, twee zaken die ontbreken in de tribale grensgebieden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!