Sick of it all (foto Dirk Van Elslande)
Nieuws, Cultuur, België, Recensie, Ieperfest 2012 -

Ieperfest 2012: een ooggetuigeverslag van dag 2

Een ooggetuigeverslag van de tweede dag van Ieperfest 2012 dat van 10 tot 12 augustus duizenden fans naar de Westvlaamse stad Ieper lokte.

maandag 13 augustus 2012 10:49
Spread the love

 Door omstandigheden moet ik de eerste helft van de lading bands missen op zaterdag 11 augustus. Jammer want de meningen over Hellbastard, pioniers van de crustpunk, lopen zodanig uiteen dat ik het graag met eigen ogen had kunnen aanschouwen. Te rommelige sound volgens velen hier, maar dat de zanger als anti-commercieel statement geld in brand steekt is wel interessant.

Niets aan te doen, ik kom toe tijdens de set van Grand Magus, een Zweedse heavymetalband die een grote vlag van hun thuisland hebben opgehangen. Eindelijk een band die enkel zingt, dan wel over vikingmythologie maar dat maakt het geheel nog meer episch. Deze groep zich misschien beter thuis gevoeld op Graspop, maar niemand van de aanwezigen die de afwisseling betreurde, integendeel.

Over de reünie van Scraps had ik al de hint gekregen dat dit de moeite ging zijn, maar dat de band zo simpelweg punk speelde had ik niet verwacht. Eenvoudig, snel en hard, ze deden geen enkele moeite om hip of cool te zijn. Recht’ndeure ! Een vijftal keer kwamen er enthousiaste fans op het podium meedansen of –zingen en het refrein ‘Le Pen, fuck you’ werd enthousiast meegezongen door de grotendeels Franse eerste rijen van het publiek.

De zanger van Nasum had nog maar net een nieuw antifascistische t-shirt gekocht in de More than Music tent of hij stond zich al te geven in de Marquee. De band was brutaal, overrompelend hard maar toch niet extreem druk. Ook al zat de sfeer goed en zwaaide er iemand enthousiast mee met een gigantische ‘antifascistische actie’ vlag, mij kon het geen volle set blijven boeien.

Eén van de volkstrekkers van deze tweede dag moet wel Eyehategod geweest zijn. Ook Pig Destroyer refereerde later vol lof naar hun optreden, wat te begrijpen valt. Waar Pig Destroyer als afsluiters in de Marquee vooral deathmetal brachten, qua techniek en brutaliteit was het toch Eyehategod die met de (fictieve) ‘vetste-sound-van-de-dag-prijs’ ging lopen. Loodzware, misantropische en slopende sludge lijkt een passende omschrijving. ‘Kill your boss’ staat er op de patches die ze verkopen en wanneer de geluidsman hen niet luid genoeg doet klinken reageren ze met ‘de p.a. is het systeem, vernietig het.’ Alhoewel ik hun uitspraken eerder als provocerende ironie interpreteer, weet je toch nooit.

Afsluiten doe ik hier niet met de New Yorkse helden Sick of it All die ik heb gemist maar naar het schijnt echt goed waren, maar met punkrockformatie Ignite. Vaste frontman en zanger Zoli is er deze keer niet bij en wordt vervangen door iemand die wel dezelfde stemkleur heeft maar niet de krachtige presence en het charisma van de vaste zanger. Ook de radicale politieke speeches blijven achterwege en dan ga je toch wel vergelijken met hun geslaagde doortocht vorig jaar hier op Ieperfest. Niet dat de band ondermaats is, verre van. Met zo’n catchy nummers, en hun cover van U2’s ‘Sunday, bloody Sunday’ die het origineel  overtreft zou je al moeite moeten doen om mensen niet mee te krijgen. Ik ben alvast nog steeds enthousiast en blij dat er ook een degelijke punkrockband aan bod is gekomen. Morgen meer van dat !

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!