DOW
Nieuws, Wereld, Cuba, Banken, Rwanda, Paul Kagame, Belastingsontduiking, Agent orange, Klimaatopwarming, Malaria, Tony Blair, Julien Assange, Uitlevering Assange, Olympische spelen Londen, Belastingsparadijzen, James Hansen -

Wist je dat de Spelen gesponsord worden door massamoordenaars?

De Olympische gedachte bezwijkt voor het grote geld, we beginnen de klimaatopwarming letterlijk te voelen en de aanhouding van Julian Assange staat blijkbaar in verband met de dood van een Cubaanse topdissident.

zaterdag 11 augustus 2012 17:01
Spread the love

Algemeen werd aangenomen dat de openingsceremonie van de Olympische Spelen onder het niveau zou liggen van de vorige editie in Peking. Dat was inderdaad het geval. Maar het was wel de bedoeling dat de ceremonie 100% Brits zou zijn. Het heeft niet mogen zijn. Wist je dat artistiek directeur Danny Boyle zijn spektakel niet heeft kunnen opvoeren zonder de hulp van de Chinezen? De Financial Times merkt namelijk fijntjes op dat hij een beroep moest doen op de technologie van een Chinees bedrijf, Crystal CG International.

De Olympische Spelen beogen naast de sportieve ontwikkeling ook het wederzijds respect en vrede tussen de volkeren. Dat klinkt mooi, maar wist je dat Dow Chemical, de belangrijkste producent van Agent Orange de huidige Spelen sponsort? Agent Orange was het dodelijke ontbladeringsmiddel dat de VS massaal gebruikten in hun oorlog tegen Vietnam. Daarbij kwamen tussen de twee en vier miljoenen mensen om het leven. Van boycot deze keer geen sprake…

Zweden vraagt om de uitlevering van Julian Assange, de stichter van Wikileaks. GB heeft daarin toegestemd. Hij wordt aangeklaagd voor verkrachting. De aanklachten zijn dubieus (het gaat enkel om het niet gebruiken van condooms) en veel waarnemers zien daarin een politiek motief om hem te liquideren en later uit te leveren aan de VS. Wist je dat één van zijn twee zogenaamde slachtoffers gelinkt wordt aan de CIA? Anna Ardin, zo heet ze, heeft in het nabije verleden in Cuba actief samengewerkt met de ‘Damas de blanco’ (witte Dames). Dat is zowat de belangrijkste groep van ‘dissidenten’ op het eiland. Deze groep ontvangt geld uit de VS, wordt van daaruit gecoacht en staat ook in nauwe verbinding met Alberto Montaner, waarvan de CIA-connecties gekend zijn.

Diezelfde Anna Ardin werkt toevallig (?) ook nauw samen met haar landgenoot Jens Aron Modig, de voorzitter van de jongerenvleugel van de Zweedse christendemocratie. Jens was onlangs ook naar Cuba afgereisd om de ‘dissidentie’ aldaar een handje toe te steken, samen met Ángel Carromero, een kopstuk van de jongeren van de Spaanse Poder Popular, de regerende rechtse partij. Ze zijn helaas aan een hoge snelheid tegen een boom gesmakt, waarbij twee inzittende Cubanen om het leven kwamen. Onder hen de meeste gekende politieke dissident Oswaldo Payá. Payá kreeg in 2002 de Sacharovprijs van het Europese parlement. Deze honorabele prijs wordt uitgereikt aan mensen die strijden voor democratie en mensenrechten. Wist je dat dit zelfde heerschap een half jaar daarvoor de staatsgreep in Venezuela had gesteund? Hij schreef zelfs een brief om de coupplegers te feliciteren. Rare jongens, die europarlementariërs.

Nog meer nieuws van de Cubaanse ‘dissidentie’. De afgelopen twee jaar werden zowat alle overblijvende ‘politieke’ gevangenen op Cuba vrijgelaten. Velen daarvan trokken naar Spanje. Maar dat bevalt hen blijkbaar niet zo goed. De meeste willen Spanje verlaten, een deel ervan wil zelfs terugkeren naar Cuba als ze niet welkom zijn in de VS. Een tiental ervan is al in hongerstaking gegaan om hun barre situatie aan te klagen en één van hen heeft zichzelf van het leven beroofd. Wist je ook dat er sinds de financiële crisis in verhouding zestien maal zoveel Ieren hun land verlaten als Cubanen? Vorig jaar waren dat er resp. 76.000 en 14.800.

Malaria is een gemakkelijk te voorkomen ziekte, toch doodt ze elk jaar 655.000 mensen. Wist je dat de ziekte uitroeien jaarlijks nog geen 2,3 miljard dollar per jaar vereist? Dat is 0,06% van wat Europa en de VS jaarlijks aan gezondheidszorgen uitgeven. Wist je bovendien dat deze luttele investering bovendien tussen de 200 en 300 miljard dollar zou kunnen opbrengen, m.a.w. het honderdvoudige. Toch zal het er niet snel van komen, zo zit ons wereldsysteem nu eenmaal niet in elkaar.

Twee miljard, dat is peanuts. Wist je dat er elk jaar voor zo’n 3.000 miljard dollar belastingen wordt ontweken? Indien dat belast zou worden aan 30% (meer dan redelijk) dan zou dat jaarlijks 900 miljard dollar opbrengen, of bijna zeven maal het bedrag van de officiële ontwikkelingshulp. De Eurocrisis zou er ook voor het grootste gedeelte mee kunnen opgelost worden. Die grootschalige fiscale hold-up wordt voor tweederde georganiseerd door de vijftig grootste banken, waaronder UBS, Credit Suisse, Citigroup/SSB/Morgan Deutsche Bank, JPMorganChase, BNP Paribas, HSBC, Goldman Sachs, ABN Amro, Barclays, Credit Agricole, … Het zijn uitgerekende deze banksters die tegenwoordig aan het hoofd staan van Griekenland, Italië, de Europese Centrale Bank of belangrijke ministerposten bekleden in heel wat landen.

Kagame, de president van Rwanda, staat onder toenemende druk i.v.m. de oorlog in Oost-Congo. Tijdens zijn ambtstermijn zijn er volgens Amnesty International duizenden Rwandezen vermoord of verdwenen, o.a. door toedoen van zijn veiligheidstroepen. Maar wist je dat deze president als het er op aan komt kan rekenen op machtige vrienden? Zo ondermeer Tony Blair, ex-premier van Groot-Brittannië en Howard Schultz, de grote baas van Starbucks. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Rwanda …

Het is niet evident om eenmalige extreme weersomstandigheden te koppelen aan lange termijnevoluties van het klimaat. Recente studies hebben echter een wetenschappelijk verband gevonden tussen aan de ene kant de recente droogtes in Texas, Oklahoma en Oost-Afrika, de hittegolf in Rusland in 2010, de overstromingen in Thaïland, de record temperaturen in 2011 in West-Europa, de abnormale warme novembermaand in Groot-Brittannië alsook de grote vrieskou in de winter van 2010-2011, en aan de andere kant de klimaatopwarming. Door de opwarming van de aarde verzwakt de straalstroom en dat veroorzaakt op zijn beurt extreme weerpatronen. Een en ander wordt bevestigd door James Hansen, een topexpert op gebied van klimaatopwarming. Wist je dat de kostprijs voor deze klimaatrampen het afgelopen jaar is opgelopen tot 380 miljard dollar? Dat is meer dan het dubbele van de jaarlijkse ontwikkelingshulp.

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Leestip:

Sader E., ‘The New Mole. Paths of the Latin American Left’, Londen 2011.
Een uitstekend boek om inzicht te krijgen in de nieuwe linkse golf in Latijns-Amerika.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!