Verslag, Nieuws, Politiek, Lokaal, NAVO, Gent, Hiroshima Nagasaki Herdenking, Vredesoverleg Gent -

Kernaanslag op Hiroshima en Nagasaki herdacht in Gent

GENT - Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. 67 jaar geleden werden deze twee Japanse steden op het einde van de Tweede Wereldoorlog door atoombommen totaal vernietigd. Deze aanslag had honderdduizenden doden tot direct gevolg. Vandaag werden niet alleen deze slachtoffers herdacht, er werd ook opgeroepen om dit soort wapens nooit meer te gebruiken.

vrijdag 10 augustus 2012 11:40
Spread the love

Dit laatste kan volgens Vredesoverleg Gent, de groep vertegenwoordigers van Gentse organisaties die Vrede nastreven, enkel in een kernwapenvrije wereld. De NAVO herzag in mei 2012 zijn nucleaire strategie en besloot dat de organisatie een nucleaire alliantie zal blijven ‘zolang er kernwapens in de wereld zijn’. Er werd vier miljard dollar vrijgemaakt om alle Amerikaanse B61 kernbommen te moderniseren, ook de twintig bommen in Kleine Brogel. De meeste kernwapenstaten moderniseren dus hun kernwapenarsenaal in plaats van te ontwapenen. 

In het streven naar een algemeen verbod op kernwapens wordt elk jaar bij de Verenigde Naties een voorstel neergelegd tot een internationale conventie die het ontwikkelen, testen, gebruiken van en dreigen met nucleaire wapens verbiedt. Zo’n akkoord zou volgens Vredesoverleg Gent een grote stap zijn naar een kernwapenvrije wereld. Hoewel een meerderheid van de landen voor een dergelijke VN-resolutie is, stemde de Belgische regering bij de laatste VN-stemming in december 2011 echter tegen. Nochtans belooft België in haar regeerakkoord te ijveren voor een verbod op massavernietigingswapens. Met deze herdenking wilde Vredesoverleg Gent onze regering helpen herinneren aan de uitvoering van haar regeerakkoord. Dit gebeurde aan de hand van een platformtekst die door verschillende Gentse schepenen en gemeenteraadsleden werd ondertekend.

Plaatsvervangend Burgemeester Catharina Seghers nodigde in naam van het stadsbestuur iedereen uit op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, waarop in Gent de grootste vredesvlag ter wereld zal worden onthuld.

Vanavond namen een honderdvijftigtal Gentenaars deel aan het herdenkingsmoment. In de Sint-Niklaaskerk werd eerst een Japans concert gehouden. Kamerkoor De 2de Adem zong hedendaagse muziek, gebaseerd op de Japanse cultuur: haiku’s, volksverhalen, Boeddhistische gebeden, eeuwenoude gedichten en zelfs de poëzie van Nagasaki-overlever Takashi Nagai. Fluitiste Isabel Alonso bracht onder andere een hommage aan Noguchi, de ontwerper van beelden in het Vredespark in Hiroshima. Hierna werden aan de Gras- en Korenlei 67 drijvende lampionnen te water gelaten bij Japanse liederen en fluitmuziek, live vanop de houten gondel van Viadaggio vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!