Interview, Nieuws, Cultuur, Muziek, Hardcore, Punk, Democracy Now!, Anti-Flag, Hostage Calm, Strike Anywhere, Rise Against -

Interview met Anti-Flag, één van de meest politieke punkbands ter wereld

DeWereldMorgen wist één van de meest populaire, meest uitgesproken en meest geëngageerde punkrockgroepen ter wereld te strikken voor een interview: Anti-Flag uit Pittsburgh, Pennsylvania. Antiracistisch, antimilitaristisch, antikapitalistisch, … Veel ‘anti’ uiteraard, maar wij wilden weten waar ze 'voor' zijn en vroegen het aan drummer Pat Thetic.

dinsdag 7 augustus 2012 11:52
Spread the love

Jullie recentste album, opnieuw uitgebracht bij SideOneDummy Records, heet ‘The General Strike’. Van waar die keuze?

“We zijn allemaal voorstander van vakbonden en mensen die zich verenigen om sociale verandering af te dwingen. De economische en politieke machthebbers zien dat uiteraard niet graag gebeuren. In de VS gelooft men niet meer in een algemene staking als middel voor sociale verandering. Wij geloven juist dat het één van de weinige sterke middelen is, die we nog hebben!

Geweld brengt ons nooit naar ons doel: dat zien we o.a. in Syrië en andere plaatsen in het Midden-Oosten. Een geweldloze revolutie kan wél zaken veranderen. Wanneer je overgaat tot geweld, dan stelt de staat daar altijd meer geweld tegenover. Ons wapen is het getal: enorme mensenmassa’s samenbrengen op één plaats. Als je 2 miljoen mensen kunt verenigen op plaatsen zoals Washington DC, Berlijn of Londen, dan krijg je pas verandering. Je hebt geen kogels nodig, evenmin geweren en tanks. Je moet mensen mobiliseren om samen op straat te komen.”

Op het podium hoorde ik jullie zanger Justin Sane praten over de G20 in jullie thuisstad Pittsburgh, in september 2009. Was jij daar toen ook?

“Ja, de G20 was zeer interessant! Zelf ben ik losweg een boeddhist, dus soms zat ik er bij de meditatiegroepen en soms kwam ik op straat met de activisten. Misschien hadden beiden weinig effect op het moment zelf, maar ik ben er van overtuigd dat dit later wel effect had. Kijk tegenwoordig maar naar de opkomst van Occupy Wallstreet. Dit is voor het eerst in 10 jaar dat het protest breder gaat dan tegen Bush en tegen oorlog.”

Hoe staat het tegenwoordig met de Occupy Wallstreet-beweging in de VS?

“Na het ontstaan en de opmars eind 2011, is het sinds 2012 rustiger geworden met de beweging. Wij zijn er niet rechtstreeks bij betrokken, maar we volgen ze wel. Op dit moment zit het protest terug iets meer in de ondergrond. Bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen kwamen veel mensen de straat op. Velen die tegen de Bush-administratie waren, geloofden in Obama, maar velen zijn nu ook ontgoocheld. Het volk heeft zich nog niet massaal georganiseerd, maar tot dit punt zal het wel nog komen.

Wij zijn altijd betrokken bij het ondernemen van politieke actie: we hebben in heel het land evenementen bijgewoond, terwijl we aan het reizen of toeren waren. Wij zijn geen spreekbuizen voor de beweging. Wij zijn wel geïnspireerd door wat ze doen en geloven dat verandering enkel vanuit de straten kan komen.”

Behalve Strike Anywhere en Rise Against zijn jullie één van de weinige bands die echt een politieke agenda hebben…

“Op dat gebied volg ik andere groepen eigenlijk niet echt. Wij zijn altijd geïnspireerd door politieke bewegingen. Dit is voor mij één van de interessantste zaken aan het menszijn: revolutie en hoe ze tot stand komt. Als we muziek maken, dan vloeit dit hier uit voort. Ik ben me er van bewust dat andere groepen daar niet zo geïnspireerd door zijn. Strike Anywhere, die je zelf vernoemde, is een ongelofelijke band met hun standpunten over dierenrechten, mensenrechten, milieubewustzijn, … Hostage Calm waarmee we op toer waren, is eveneens een politiek zeer bewuste band: ze hebben veel interessante standpunten, over gelijke seksuele beleving, bijvoorbeeld.”

Weet je iets over de sociale bewegingen en de economische crisis in Europa?

“Niet veel, aangezien in de VS de media zeer op het eigen land geconcentreerd zijn. Voor mij komt het er weer op neer dat de rijkdom geprivatiseerd wordt, terwijl het gewone volk de schulden moet afbetalen: dat is wat gebeurt in de VS en in Europa. Mensen zouden dit niet mogen tolereren en moeten er zich tegen verzetten! Overal is het hetzelfde: als wij niet actief blijven vechten tegen hebzucht, dan zal dat altijd blijven gebeuren en altijd blijven groeien. Mensen met macht en geld proberen altijd meer macht en geld te krijgen. Dat is hoe het systeem werkt en wij proberen mensen daar bewust voor te maken.”

Een duidelijk standpunt, als je het mij vraagt.

“Kijk, ik ben een communist: een sterke voorstander van de herverdeling van rijkdom. Maar omdat onze samenleving niet communistisch is, moeten we werken aan een betere wereld binnen het huidige kapitalistische systeem en aangezien ik beïnvloed ben door dit kapitalistisch systeem, deed ik ook niet steeds wat ten goede kwam aan de herverdeling van rijkdom. Ik geloof wel dat het de beste manier is om een samenleving op te bouwen. In de VS is het grote probleem dat iedereen aan de Sovjet-Unie denkt als het over communisme gaat. Dat werd er uiteraard ook jarenlang ingeramd. Als communist ben je er echt een paria, zelfs onder linksdenkende mensen.”

Welke kranten of websites lees je eigenlijk om geïnformeerd te blijven?

“Een interessante website is ‘Democracy Now!’: zij doen een hoop geweldige dingen. Ik volg ook de mainstreammedia met een kritische blik. Omdat we veel rondreizen, zien we media uit verschillende culturen. Het is zeer interessant om de Russische, de Amerikaanse, de Britse media en Al-Jazeera over éénzelfde feit op een andere manier te horen berichten. Zo krijg je een beter zicht op de werkelijkheid.

Ik geloof niet dat er een ultieme waarheid is: iedereen geeft zijn interpretatie van de feiten om het aannemelijk ze maken voor de eigen markt. Niet alleen in Amerika, maar overal! Je moet je er gewoon van bewust zijn dat het in feite propaganda is. Zelfs Anti-Flag, want wij schreeuwen allemaal onze eigen boodschap uit, die gerelateerd is aan onze eigen overtuigingen en sommige propaganda is veel krachtiger omdat er meer geld achter zit.”

Volgens mij is er binnen de hardcore scène nog wel maatschappelijk engagement, maar vaak wordt dat individualistisch ingevuld en niet meer collectief. Wat is jouw mening daarover?

“Daar kan ik inkomen. Als Anti-Flag proberen we dat toch collectief in te vullen. Veel mensen zeggen echter ook dat de kritiek die wij geven te algemeen en te breed is. Het is hoe wij de wereld zien: verandering die vanuit de straten komt tot het punt dat ze effectief een hele samenleving verandert.

Verandering komt nooit van bovenaf, het komt altijd van beneden. De revolutie in Egypte was een geweldige ervaring: van slechts enkele mensen met een standpunt tot heel veel mensen die zich konden vinden met in dat standpunt. Die brede ideeën van vrijheid en revolutie zijn dingen die ik interessant vind om muziek over te schrijven.”

Op zondag 19/08 speelt Anti-Flag in Factor (Entrepot) in Brugge.

Foto’s: Dirk Van Elslande

take down
the paywall
steun ons nu!