Nieuws, Europa, Cultuur, België, Boechout, Narasirato, Solomoneilanden -

Narasirato: charismatische wereldoverbruggers in lendendoekjes

Narasirato: charismatische wereldoverbruggers in lendendoekjes
maandag 6 augustus 2012 12:54


doc

Helemaal van de Solomoneilanden komen ze en dat is er aan te zien. Narasirato kun je het best samenvatten als een bamboe-orkest dat wonderwel polyritmische symfonieën uit gigantische panfluiten krijgt geslagen. Alles dat ze bespelen is handgemaakt. Hun optreden op Sfinks Mixed liet dan ook niemand onberoerd.

De muzikale cultuur zit de Solomoneilanders in het bloed. Ook in het afgelegen Oterama Village op Malaita houdt de groep, Narasirato deze 75 generaties oude traditie springlevend. En dat mag je letterlijk nemen. Het is moeilijk zelf niet vrolijk te worden van deze vissers en boeren uit de Stille Zuidzee-regio.

In hun dorp zijn geen telefoons, internetconnecties of televisies te bespeuren. Dit is een bewuste keuze van de inwoners. Zij houden dan ook Westerse invloeden op een veilige afstand. Jimmy Ho’asimarana vertelt ons over de destructieve kolonisatie, maar ook over het eren van voorouders en krijgerstooien.


take down
the paywall
steun ons nu!